У Запоріжжі жінку з дитиною під час тривоги не впускали до укриття (відео)

У Запоріжжі жінку з дитиною під час тривоги не впускали до укриття.

У Запоріжжі жінку з дитиною під час тривоги не впускали до укриття. Фото: zp.gov.ua

Події
25 сiчня 11:33

У Запоріжжі під час повітряної тривоги до укриття не пустили жінку із маленькою онукою. У департаменті освіти та науки Запорізької міської ради розпочали службове розслідування щодо інциденту у гімназії №45 щодо недопуску містян з дітьми до укриття під час повітряної тривоги.

- Зі слів людей, укриття було в черговий раз закрито, від чого вони вже не стали стримувати емоції і записали на відео все, що там відбувалось. Власне, в укриття людей не пускали, а дали стояти в коридорі перед укриттям. Причина, чому не пускають в нове відремонтоване укриття – це те, що сюди ще не приїжджала комісія, яка має його прийняти, – повідомила громадська активістка, голова ГО "Хочу вчитись" Катерина Звєрєва.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Авторка відео Вікторія Карцан розповіла, що почала регулярно ходити до укриття під час оголошення повітряної тривоги, коли разом з нею перебуває трирічна онука. Втім, вже тричі не могла потрапити до безпечного сховища гімназії через закриті двері.

Жінка повідомила, що прийшла із онукою до єдиного біля їх будинку укриття гімназії №45 о 05:40, коли у місті лунала повітряна тривога. Але вихід був зачинений, їм прийшлось стукати у двері.

У Запоріжжі жінку з дитиною під час тривоги не впускали до укриття.У Запоріжжі жінку з дитиною під час тривоги не впускали до укриття. Фото: zp.gov.ua

Після інциденту вона звернулася зі скаргою до громадської організації.

На інцидент відреагували у Запорізькій міській раді. За словами заступника міського голови Анатолія Васюка, того ж дня до гімназії з’ясовувати обставини ситуації поїхали представники районного відділу департаменту освіти та науки.

- Ми моніторимо соціальні мережі і перевіряємо всі випадки, про які повідомляють, щодо доступу до безпечного перебування населення під час повітряної тривоги. У деяких випадках інформація підтверджується, у деяких – ні. Порядок дій щодо знаходження людей в укриттях був розроблений ще на початку війни, але бачимо в деяких випадках він дає збій, – розповів Анатолій Васюк.

Відтак міська влада прийняла рішення і дала доручення департаменту освіти та науки провести службове розслідування, з’ясувати всі обставини інциденту і прийняти відповідні рішення.

Зазначається, що найпростіше укриття гімназії №45 знаходиться в окремій будівлі, яким ще з 1977 року на правах оренди користується комунальна дитячо-юнацька спортивна школа №7. Цілодобово у приміщення на випадок оголошення чергують одразу дві людини – представниці обох установ.

Власюк наголосив, що укриття мають бути завжди у вільному доступі для населення.

- По всій системі закладів освіти ще раз проведемо інструктаж щодо алгоритму дій під час оголошення повітряної тривоги, реєстрації та супроводження людей до сховища. Це неприйнятно, якщо під час тривоги спочатку відбувається реєстрація, а лише потім допуск людей до укриття, – заявив заступник міського голови.

Варто зазначити, що укриття гімназії №45 капітально відремонтували наприкінці грудня за кошти субвенції з державного бюджету та місцевого бюджету. За словами Анатолія Васюка, вартість робіт в укриття на сьогодні склала 1,31 мільйона гривень.

Директорка департаменту освіти та науки Запорізької міської ради Юлія Погребняк підтвердила, що укриття навчального закладу поки що не введено в експлуатацію. Втім, вона підкреслила, що це не має обмежувати доступ до приміщення сховища.

Як розповіли у департаменті освіти та науки Запорізької міської ради, у Хортицькому районі майже в усіх закладах освіти (крім школи №24 та ліцею №99) є оновлені найпростіші укриття у підвалах. У більшості з них у 2023 році провели ремонт. Планується, що до кінця 2024-го відремонтованими укриттями будуть облаштовані всі заклади загальної середньої освіти Хортицького району.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах