У Запоріжжі затвердили бюджет на 2024 рік: скільки та на що виділили

У Запоріжжі затвердили бюджет на 2024 рік: скільки та на що виділили.

У Запоріжжі затвердили бюджет на 2024 рік: скільки та на що виділили. Ілюстративне фото: radiosvoboda.org

Події
23 грудня 2023 17:07

22 грудня у Запоріжжі відбулася сесія міської ради, основне питання якої - прийняття бюджету на 2024 рік.

Згідно з розрахунками, наступного року бюджет міста недоотримає майже два мільярди гривень. Однією з причин погіршення фінансової ситуації є те, що "військовий" ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) перейшов до державного бюджету. Минулого року сума податку склала близько 830 мільйонів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Надходження бюджету на наступний рік - 8,5 мільярдів. Однією з головних складових бюджету є загальний фонд (податки з доходів фізичних осіб, єдиний, акцизний, плати за землю та інше). Витрати - 8,04 мільярда гривень.

Найбільше видатків припадає на освіту - 3,6 мільярда гривень. З них 1,2 мільярда - субвенція від держави, яка може бути витрачена тільки на цю галузь, оскільки вона є захищеною і її неможливо скоротити.

Вказано, що з цих коштів близько 3-х мільярдів - зарплатня працівників, 385,2 мільйона - оплата енергоносіїв і комунальних послуг, 106 мільйонів - стипендії учням ПТУ, решта - елементарне утримання приміщень.

На органи місцевого самоврядування передбачено 654 мільйони:

  • на охорону здоров’я - 378 мільйони.
  • на культуру - 106 мільйони.
  • на забезпечення життєдіяльності міста - 1,8 мільярди.

У процесі підготовки проєкту бюджету запоріжці мали зауваження саме до фінансування програми обороноздатності, в яку було закладено лише 100 мільйонів. Врахувавши думку громадськості, цю цифру збільшили до 200 мільйонів.

На програму "Повітряна армія Запоріжжя" під час голосування депутати виділили 50 мільйонів.

Також передбачено 800 мільйонів гривень для "реагування на виклики воєнного часу". Ідеться про відновлення зруйнованих будинків, допомогу військовим, фінансування міської аварійно-рятувальної служби тощо.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах