У Запоріжжі зафіксували забруднення повітря фенолом і формальдегідом

У Запоріжжі зафіксували забруднення повітря фенолом і формальдегідом.

У Запоріжжі зафіксували забруднення повітря фенолом і формальдегідом. Фото: gmk.center

Події
04 листопада 2023 14:14

Вчора, 3 листопада, у Вознесенівському районі Запоріжжя у повітрі виявили перевищення допустимої концентрації забруднюючих речовин.

Як повідомили у пресслужбі центру контролю та профілактики захворювань МОЗ, впродовж минулої доби мобільна лабораторія проводила дослідження атмосферного повітря на вулицях Рекордній і Портовій. Спеціалісти відібрали 15 проб.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Перевищення допустимих показників виявили в пробах з вулиці Портової, які взяли по східному напрямку вітра.

Концентрація фенолу складала 0,021 мг/м³ (перевищення в 2,1 рази), формальдегіду - 0,039 мг/м³ (в 1,11 рази вище допустимих показників). 

Водночас радіаційний фон у Запоріжжі залишався в межах норми. Також перевищень концентрації інших забруднюючих речовин та дрібнодисперсного пилу не виявили.

Варто зазначити, що фенол отруйний і спричиняє порушення функцій нервової системи. Пил, пари та розчин фенолу подразнюють слизові оболонки очей, дихальних шляхів, шкіру. Навіть при дії мінімальних доз фенолу спостерігається чхання, кашель, головна біль, запаморочення, блідість, нудота, занепад сил. Найчастіше фенол є причиною онкозахворювань.

А формальдегід має подразнюючу дію. Зокрема, невеликі концентрації цієї речовини в повітрі можуть викликати подразнення слизових оболонок носа та горла, а також очей та шкіри. Окрім того, формальдегід віднесений до речовин, що можуть мати канцерогенний вплив на людину – викликати захворювання на рак горла та носа.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах