У Запоріжжі почали штрафувати за спалювання листя

У Запоріжжі влаштовують перевірки тих, хто палить листя.

У Запоріжжі влаштовують перевірки тих, хто палить листя. Ілюстративне фото: istockphoto.com

Події
02 листопада 2023 15:34

У Шевченківському районі міста інспекція з благоустрою перевіряє містян на дотримання правил щодо спалювання листя.

В інспекції з благоустрою Запорізької міськради повідомили, що восени одним із справді болючих питань, яке турбує мешканців, є спалення опального листя власниками будинків приватного сектору. Адже їдкий та смердючий дим не лише дошкуляє жителям всіх прилеглих домоволодінь, але і є надзвичайно небезпечним.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зазначається, що законом у сфері благоустрою суворо заборонено спалювання опалого листя та інших рослинних залишків. Тому інспекція з благоустрою активізувала перевірки і вже є перші результати у Шевченківському районі.

На порушників склали протоколи про адміністративне правопорушення. За спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 гривень. Водночас для посадовців такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 гривень.

У Запоріжжі влаштовують перевірки тих, хто палить листя.У Запоріжжі влаштовують перевірки тих, хто палить листя. Фото: facebook.com/blagoustr

У Запоріжжі влаштовують перевірки тих, хто палить листя.У Запоріжжі влаштовують перевірки тих, хто палить листя. Фото: facebook.com/blagoustr

Чим шкідливо спалювати листя:

За словами колишнього виконуючого обов'язки начальника Управління екології та природних ресурсів Олександра Савченка, при спалюванні сухих рослинних залишків, разом із димом у повітря, а потім і в легкі людини, потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, окиси азоту та канцерогенні сполуки.

Він також зауважив, що спалювання листя призводить до пожеж, а дим від сміття, яке спалюється разом із листям, суттєво посилює забруднення атмосфери.

Зазначається, що спалювання сухої трави не менш шкідливе. До того ж через це постійно страждають тварини та птахи, які облаштували у траві гнізда.

Замість спалювання листя можна його компостувати. Переваги такого рішення є очевидними. Адже якщо вогнем руйнується мікрофлора верхніх шарів ґрунту, то компост навпаки збагачує землю.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах