У Запоріжжі запроваджено карантин через нашестя молі

У Запоріжжі запроваджено карантин через нашестя молі -

У Запоріжжі запроваджено карантин через нашестя молі - фото: kurkul.com

Події
14 серпня 2023 16:37

У Запоріжжі запроваджено карантинний режим по регульованому шкідливому організму - Південно-американській томатній молі.

Як повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області,  на території землекористування Олександрівського району міста Запоріжжя запроваджено карантинний режим у зв’язку з виявленням регульованого шкідливого організму - південно-американської томатної молі (Tuta absoluta Meyr).

Зазначається, що в Україні мінуюча міль Tuta absoluta вперше з'явилася у 2010 році. Шкідник потрапив із партією турецьких та сирійських томатів.

Ця міль знищує картоплю, баклажани, солодкий перець, тютюн і такі рослини, як дурман звичайний (Datura stramonium), дереза Китайська (Lycium chilense) та паслін чорний (Solanum nigrum). Гусениця молі живе усередині листя рослин.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Характерною ознакою пошкоджень даним фітофагом є утворення мін неправильної форми всередині листових пластинок внаслідок живлення гусениць. Рослини можуть бути пошкоджені томатною міллю практично в будь-якій фазі росту, починаючи від розсади до кінця вегетації. Для комахи головне - наявність зеленої листової маси. Притому величина врожаю та його якість можуть бути знижені не тільки внаслідок прямого пошкодження листя та плодів, але й за рахунок створення сприятливих умов для ураження рослин різними збудниками хвороб (сірої гнилі, альтернаріозу та інших).

Tuta absoluta біологічно контролюють за допомогою хижого клопа Macrolophus pygmaeus, який полює та поїдає яйця та личинки молі. У південній Європі корисний хижий клоп Nesidiocoris tenuis допомагає контролювати Tuta absoluta, але на культурах, що охороняються в північній Європі, цей хижий клоп приносить більше шкоди, ніж користі, пошкоджуючи врожай. Tuta absoluta може бути дуже ефективно пригнічена нематодами, що паразитують комах. Продукт з нематодою Steinernema feltiae) розпорошується на лист і проникає в гусеницю через природні отвори тіла. Ще один захід боротьби – феромони, які приваблюють самців, припиняється  розмноження за рахунок розділення самців та самок.

Крім того, необхідно проводити фумігацію (знезараження) об’єктів регулювання у разі їх вивезення з карантинної зони у зону, вільну від регульованих шкідливих організмів препаратами, що включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Наразі на уражених комахою територіях Запоріжжя діють фітосанітарні заходи з локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах