В Україні обмежили використання букв Z та V на номерах авто

В Україні обмежили використання літер Z та V на номерах авто

В Україні обмежили використання літер Z та V на номерах авто - фото: freepik.com

Події
30 квiтня 2023 12:48

В Україні Кабмін заборонив замовляти та виробляти індивідуальні номери для авто, що містять символіку,  яка асоціюється з повномасштабним вторгненням Росії до України, тоталітарними режимами.

Як роз'яснили в МВС, тепер відповідно до законодавства під заборону потрапляють літери "Z" та "V", використання яких в індивідуальному номерному знаку натякає на символіку окупантів. При цьому про номерні знаки держреєстрації для електромобілів не йдеться.

Тобто тепер для номерних знаків авто заборонено використовувати окремо літери "Z" і "V", а також писати їх у словах кирилицею замість "З", "С", "В", "Ф".

Крім того, не можна використовувати написи та зображення, символіку комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму. На номерах не може бути емблем органів країни-агресора та збройних сил Росії: сухопутних військ, повітряно-космічних сил, військово-морського флоту, ракетних сил стратегічного призначення.

До того ж, тепер є перелік підстав для відмови у виготовленні номерів для авто. Серед них – через наявність повної чи скороченої назви органу державної влади, зображення державних символів України та інших країн чи міжнародних організацій. Ще може бути відмовлено у нанесенні напису ненормативного походження чи дискримінаційного характеру за мовними, національними, релігійними та расовими ознаками.

В Україні обмежили використання букв Z та V на номерах авто -В Україні обмежили використання букв Z та V на номерах авто - фото: mvs.gov.ua

Нагадаємо, що вартість виготовлення індивідуальних номерів в Україні така:

  • 300 гривень – три символи;
  • 90 гривень – кожен наступний символ (до восьми);
  • 500 гривень – графічний елемент;
  • 466,44 гривень – самі номери для авто;
  • 266,58 гривень – номери для мотоциклів;
  • близько 520 гривень – обов'язкова перереєстрація після отримання нових номерів.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах