Котін розповів, як звільнятимуть Запорізьку АЕС, щоб не допустити ядерної катастрофи

Котін розповів, як звільнятимуть Запорізьку АЕС, щоб не допустити ядерної катастрофи.

Котін розповів, як звільнятимуть Запорізьку АЕС, щоб не допустити ядерної катастрофи. Фото: energoatom.com.ua

Події
16 березня 2023 12:28

Вже більше року Запорізька атомна електростанція знаходиться під російською окупацією. Тисячі працівників АЕС стали заручниками, а через постійні обстріли, станція часто втрачає живлення і працює на генераторах. Президент "Енергоатому" розповів, як будуть звільняти Запорізьку АЕС, щоб не допустити ядерної катастрофи.

За словами Петра Котіна, під час обстрілу 9 березня живлення ЗАЕС було пошкоджене. Станція була в режимі блекауту, понад 10 годин працювали дизель-генератори. Після цього лінію поновили і зовнішнє живлення почало надходити на ЗАЕС. Наразі чотири енергоблоки знаходяться у холодному стані, два енергоблоки – у гарячому, пише ВВС.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Також президент ДП "Енргоатом" розповів, що наразі рівень води в Каховському водосховищі – 14,4 метрів і постійно зростає. Проблема з Каховським водосховищем, в першу чергу, стосується екології регіону. І людей, які живуть на березі водосховища. Безпосередньо на АЕС це водосховище не впливає.

- Рівень в цьому ставку може падати, але зараз цього не відбувається. Блоки не працюють і рівень води становить 16,6 метра.
Наразі у нас немає занепокоєння, що там щось станеться. Водночас, якщо в цьому ставку-охолоджувачі рівень буде знижуватися, впаде нижче 12,8 метра, то це буде "мертвий" рівень. Після чого у нас не зможе працювати насос на охолодження систем безпеки, – додав Котін.

Котін додав, що є насоси, якими можна закачувати воду до ставка з водосховища. Ці насоси будуть працювати до рівня 12,8 метра у водосховищі. Тобто загрози для роботи станції не було. За винятком, звичайно, дій росіян. Це основна загроза, яка продовжує існувати на ЗАЕС. Вони, звичайно, можуть зробити так, що вода з цього ставка-охолоджувача витікала. І після падіння рівня у ставку буде проблема для роботи ЗАЕС.

Посадовець розповів, що наразі не має інформації про пошкодження енергоблоків.

- Вони робили свої споруди там, де їх не повинно бути на АЕС. І вони також мінували територію АЕС, навколо станції. Вони втручаються в роботу обладнання. Ми готові туди зайти, але після того, як туди зайдуть наші військові, які проведуть розмінування.
Також є інформація, що вони збираються потягнути з АЕС дуже багато обладнання, – повідомив Котін.

У ЗМІ давно є інформація про те, що Україна готується до контрнаступу, можливо, на Півдні. Котін розповів, що потрібно, щоб на території, де розташована АЕС, безпечно провести контрнаступ.

- Це, скоріше, питання до наших військових. Вони планують цю операцію. Вони безумовно будуть робити так, щоб це було безпечно. Ніхто не збирається атакувати ЗАЕС. Я думаю, що це буде оточення станції. Причому на дуже великій відстані від станції.
Після чого росіяни її залишать. Через те, що фактично вся інша територія навколо буде контролюватися ЗСУ. Тільки такий сценарій я для себе можу уявити. Іншого не може бути. Тому що наші Збройні сили, звичайно, не будуть обстрілювати і створювати загрозу пошкодження ядерного матеріалу, радіаційного вибуху на ЗАЕС, – розповів Петро Котін.

А ось на питання, чи консультуються Збройні сили України щодо безпечного звільнення територій ЗАЕС Котін відповів, що: "Зараз не на часі відповідати на це питання".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах