Майже сорок країн закликали РФ повернути Запорізьку АЕС під контроль України

Майже чотири десятки країн закликали РФ повернути Запорізьку АЕС під контроль України.

Майже чотири десятки країн закликали РФ повернути Запорізьку АЕС під контроль України. Фото: t.me/energoatom_ua

Події
10 березня 2023 11:33

Країни Європейського Союзу, а також Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, Україна, Молдова, Боснія і Герцеговина, Грузія, Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія рішуче закликають РФ вивести свою військову техніку та весь персонал, включно з "Росатомом", із Запорізької атомної електростанції, і повернути повний контроль її законному власнику – Україні.

Як повідомляється у заяві ЄС на Раді керуючих МАГАТЕ щодо ядерної безпеки, захисту та гарантій в Україні, РФ не продемонструвала жодних ознак дотримання резолюцій МАГАТЕ, які стверджують, що "будь-який збройний напад і загроза проти ядерних установок, призначених для мирних цілей, є порушенням принципів Статуту ООН, міжнародного права та Статуту Агентства".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Кожен із семи незамінних стовпів для забезпечення ядерної безпеки та безпеки під час збройного конфлікту, висунутих Генеральним директором МАГАТЕ минулого року, був скомпрометований у результаті агресії Російської Федерації проти України. Інциденти, які могли настати, не сталися. Ядерної аварії з усіма її радіологічними наслідками наразі вдалося уникнути, головним чином завдяки стійкості та самовідданості українського експлуатаційного персоналу. російська федерація має припинити тиск на український персонал. Вони працюють у дедалі меншій кількості та під великим стресом, щоб підтримувати безпеку ЗАЕС, – зазначено в заяві.

Зазначається, що ЄС повністю підтримує роботу МАГАТЕ з надання допомоги Україні у підтримці ядерної безпеки та захищеності, а також у здійсненні гарантій відповідно до зобов’язань України щодо гарантій.

Крім того, країни-підписанти наголошують: жодне фінансування ЄС не надаватиметься проектам МАГАТЕ, які безпосередньо приносять користь Росії чи Білорусі, а експерти ЄС не братимуть участь у зустрічах МАГАТЕ, які відбуватимуться в Росії чи Білорусі.

Учасники закликають Секретаріат МАГАТЕ не запрошувати російських представників високого рівня на заходи, що проводяться МАГАТЕ. Агресора ізолюють від спільноти правових країн і він повинен понести відповідальність.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах