У Запоріжжі повідомили про підозру колаборантам, які примушували людей отримувати паспорти РФ

У Запоріжжі повідомили про підозру колаборантам, які примушували людей отримувати паспорти РФ -

У Запоріжжі повідомили про підозру колаборантам, які примушували людей отримувати паспорти РФ - фото: zoda.gov.ua

Події
17 лютого 2023 13:43

Правоохоронці зібрали докази відносно двох колаборантів, які допомагають країні-агресору встановлювати та підтримувати окупаційний режим у Мелітопольському та Василівському районах Запорізької області.

Як повідомили у Запорізькій ОВА, слідчі СБУ повідомили про підозру мешканцю смт Пришиб, який з початком російської агресії схвалював дії окупантів та усіляко їм сприяв. Його було призначено на посаду голови "Пришибского поселкового совета".

За інформацією української спецслужби, нинішній голова до 2008 року працював в органах МВС, але був звільнений за корупцію. Після цього перебивався підробітками – від збирання металу до роботи на місцевій свинофермі. Однак з приходом окупантів його справи пішли в гору.

Крім того, СБУ задокументувала, що мешканка селища Чкалове, Мелітопольського району, колишня бухгалтерка комунального підприємства селища, була призначена на посаду голови "администрации Чкаловского сельского поселения Мелитопольского района Запорожской области".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Очільниця селища корінна кримчанка, але у 2018 році покинула півострів та оселилась у Запорізькій області. У 2020 році вона висувалась на посаду сільського голови Чкаловської сільської ради від політичної партії "Опозиційний блок". Кар’єрний зріст вона отримала з проходом "руського міра".

Перебуваючи на займаних посадах колаборанти завзято працювали на окупантів:

  • звільнили усіх не лояльних до нової влади співробітників установ, які безпосередньо їм підпорядковувались та набрали однодумців;
  • на публічних заходах наголошували на тому, що Росія тут назавжди та закликали населення до підтримки та всілякої допомоги окупаційним військам;
  • особисто провели комплекс необхідних заходів для підготовки та організації проведення псевдореферендуму.

Пізніше, зрозумівши, що підтримка серед населення у РФ мінімальна вони вдались до різних маніпуляцій аби виправдати довіру окупаційної влади. Так, у селищах було організовано роздачу російської гуманітарної допомоги під час яких лунали заклики до отримання російського паспорту.

Пізніше за їх наказами були складені списки пенсіонерів, яким може бути надана допомога в розмірі 10 тисяч рублів, але у ці списки вносились тільки особи, які отримали роспаспорт. Усім, хто не отримав громадянство РФ, посібники окупантів погрожували переслідуваннями та позбавленням прав на володіння нерухомістю, автомобілями і забороною виїзду за межі селища.

Слідчі УСБУ в Запорізькій області кваліфікували дії колаборантів за статтею про добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах