Зниження рівня води у Каховському водосховищі створює загрозу для Запорізької АЕС

Новою загрозою для Запорізької АЕС є зниження рівня води в Каховському водосховищі.

Новою загрозою для Запорізької АЕС є зниження рівня води в Каховському водосховищі. Фото: wikipedia.org

Події
14 лютого 2023 14:16

Зниження рівня води в Каховському водосховищі внаслідок дій російських окупантів становить загрозу Запорізькій атомній електростанції. Про це заявив президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін на брифінгу 12 лютого.

Неконтрольоване внаслідок ворожих дій скидання води на тимчасово окупованій Каховській ГЕС призводить до стрімкого зниження води в Каховському водосховищі та загрожує безпечній роботі й на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.  

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Зараз рівень води у водосховищі становить 13,8 метра при нормальному значенні в 16 метрів, необхідного для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки, – заявив очільник Енергоатома Петро Котін.

Котін додав, що впродовж попередніх днів рівень падав іще більше – до 13,7 і навіть 13,6 метрів, він наголосив: таке зниження рівня води в Каховському водосховищі є новою загрозою від окупантів для ЗАЕС.

Президент Енергоатома пояснив, що наразі ставок-охолоджувач достатньо наповнений та поки що води для потреб ЗАЕС вистачає, проте в разі погіршення ситуації й подальшого зниження рівня води це стане великою проблемою для станції. І застеріг: "Рівень 12,8 метрів буде аварійним, а 12 метрів – критичним".

У пресслужбі Запорізької ОВА зазначили, що рівень води у 13,2 метри є мінімальним для забору води в охолоджувальний резервуар.

В "Укргідроенерго" повідомляють, що неконтрольоване скидання води на ГЕС відбувається не через її пошкодження, а тому що росіяни навмисне це роблять, аби завадити ЗСУ форсувати Дніпро.

Нагадаємо, що в Каховському водосховищі рівень води впав на 1,4 метри, тож мешканцям сусідніх громад радять зробити триденні запаси води.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах