У Дніпрі біля Запоріжжя масово гине риба після пошкодження Каховської ГЕС

СБУ розслідує масову загибель риби у Дніпрі біля Запоріжжя після пошкодження Каховської ГЕС.

СБУ розслідує масову загибель риби у Дніпрі біля Запоріжжя після пошкодження Каховської ГЕС. Фото: facebook.com/borysenkoboryspil

Події
19 сiчня 2023 18:02

13 січня Запорізький рибоохоронний патруль спільно з Державною екологічною інспекцією південного округу зафіксували масову загибель риби в заплавневій частині Каховському водосховищі. Ймовірними причинами загибелі риби фахівці називають зниження рівня води у водосховищі та ізоляцію заплавних проток, які ще й промерзли.

Як повідомляє Запорізька обласна прокуратура, управління Служби безпеки України в Запорізькій області почало розслідування масової загибелі риби у нижньому б’єфі річки Дніпро через критичне зниження рівня води.

Провадження відкрито за порушення законів та звичаїв війни. Наразі тривають першочергові слідчі дії з метою установлення розміру збитків, завданих довкіллю.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В якості причини надзвичайної ситуації називається пошкодження затворного механізму Каховської гідроелектростанції (Херсонська область) внаслідок обстрілу російськими військовими.

- Це вплинуло на рівень води у Каховському водосховищі та річці Дніпро, який продовжує стабільно знижуватись. Через цю екологічну ситуацію у водоймі гинуть водні біоресурси, що може призвести до зриву нересту навесні 2023 року, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що майже половина її території (163 гектара) повністю осушена і там спостерігається щільне скупчення водних біоресурсів на площі близько 195 гектарів без можливості виходу у відкриту частину водосховища.

Також обстежено Балабинську затоку водосховища загальною площею 358 гектарів і встановлено, що осушено близько 121 гектара затоки, а на решті площі на трьохсотметровій акваторії по обидва боки від насипної дамби глибина складає 1 метр. Тут також скупчилася риба без можливості виплисти у відкриту частину водосховища.

Обстежено було й Дніпровські плавні нижче Запоріжжя між річкою Кушугум і Дніпром (протока Домаха) – з 23 гектара там виявилося осушено 9 гектарів, спостерігалося декілька скупчень риби, що не могла переплисти у відкриту частину водосховища.

Кількість загиблої риби екологи оцінили у 95,2 тисячі особин масою 4610 кілограм. В основному це карась, плітка, краснопірка, гірчак, сазан тощо.

У Держспоживслужбі закликали мешканців Запоріжжя та області не збирати загиблу рибу, не вживати її та не купувати рибні товари на стихійних ринках.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах