Чи будуть у Запоріжжі масові заходи на Водохреща

Скільки в Запорізькій області зруйновано будинки внаслідок ворожих обстрілів.

Скільки в Запорізькій області зруйновано будинки внаслідок ворожих обстрілів. Фото: vokrugsveta.ua

Події
16 сiчня 2023 18:20

Вже у цей четвр, 19 січня, християни східного обряду відзначають Хрещення Господнє. Одна з головних традицій – купання в прорубі. Однак, повномасштабна російська військова агресія вносить корективи в усталені звичаї святкування. 

Як повідомили у Запорізькій ОВА, в умовах воєнного стану заборонено проведення масових зібрань, тож цьогоріч вірянам доведеться відмовитись від обряду занурення, а церквам переглянути усталений формат заходів з освячення води.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У зв'язку з наявністю потенційних загроз, які несуть дії військ країни-окупанта, на Водохреща на Дніпро та інших водних об'єктах не функціонуватимуть спеціальні локації для занурення, правоохоронці та рятівники не здійснюватимуть там чергування. 

Тож відповідальність за можливі надзвичайні події при купанні у крижаній воді, спровоковані порушенням обмежень, введених режимом воєнного стану, лежатиме виключно на порушниках.

- Обряди освячення води біля храмів у цей день пройдуть з урахуванням усіх заходів безпеки. Настійливе прохання до громадян - не створювати там скупчень людей, відвідувати церковні заходи впродовж світлої пори доби та групами не більше 3-х осіб. Усі мають бути готовими до будь-яких позаштатних ситуацій, – додали в ЗОВА.

Закликаємо жителів Запорізької області у святкові дні поставитись відповідально до свого життя та безпеки своїх близьких.

Якщо ви вирішили здійснити обряд, то рятувальники радять дотримуватись наступних правил безпеки:

  • Купатися можна лише в спеціально обладнаних для цього ополонках;
  • Перед купанням слід розігріти тіло;
  • До ополонки підходьте у зручному взутті, щоб запобігти втраті чутливості ніг. Ідучи в проруб, пам'ятайте, що доріжка може бути слизькою – йдіть повільно та уважно;
  • При зануренні не мочіть голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою. Також не стрибайте у воду, тому що це може призвести до шоку від холоду;
  • Коли заходите у воду, намагайтеся швидко дістатись потрібної вам глибини, але не плавайте;
  • Не перебувайте в ополонці більше однієї хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;
  • Якщо з вами дитина, стежте за нею уважно під час занурення в ополонку;
  • При виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте для цього сухий рушник;
  • Після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і надягніть сухий одяг;
  • Щоб зміцнити імунітет та уникнути переохолодження, випийте гарячий чай із попередньо підготовленого термоса;
  • У жодному разі не пийте алкоголь.

Купання в прорубі "не змиває гріхи"

У 2021 році у Православній церкві України повідомляли, що традиція купання в ополонці на Хрещення не має нічого спільного зі "змиванням" гріхів, отриманням особливого Божого благословення чи духовного очищення. У ПЦУ зазначили, що жодного церковного розпорядження в Українській Церкві для занурення у зимову воду немає і ніколи не було.

У Євангеліє говориться, що під час занурення у води Йордану Спаситель освятив їх і благословив таїнство Хрещення як необхідну умову для спасіння. Він був безгрішний і увійшов у воду, щоб узяти на себе гріхи людства і дати людям можливість урятуватися.

У ПЦУ запитують, як грішні люди можуть "наслідувати" Ісуса Христа, купаючись взимку у водоймах і з якою метою і як саме "наслідують"? У церкві кажуть, що люди оголюють напоказ власне тіло, "підігріваються" спиртними напоями, не стримуються в лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду.

Крім того, у церкві не розуміють, чому "обов'язково треба" поринути тричі і перехреститися перед зануренням. Водночас вода в річці Йордан у цей час досягає 12-16 градусів тепла, тому вона не така крижана.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах