У Запоріжжі в повітрі зафіксували перевищення концентрації озона

У Запоріжжі у повітрі виявили забруднюючі речовини.

У Запоріжжі у повітрі виявили забруднюючі речовини. Фото: facebook.com/alexey.tolmachov

Події
22 грудня 2022 17:50

У Запоріжжі мобільна лабораторія моніторингу довкілля зафіксувала чергові викиди шкідливих речовин.

Як повідомили у запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ, минулої доби лабораторія моніторингу навколишнього середовища зафіксувала у повітрі Запоріжжя перевищення концентрації озона.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Протягом доби були проведені планові моніторингові дослідження атмосферного повітря на території житлової забудови по північно-східному, північному напрямку факелу викидів в денний час в точках по вулиці Рекордна, 27, в денний час в точках по вулиці Ольги Кобилянської, 2 та вулиці Калнишевського, 6.

Дослідження проводилися з таких забруднюючих речовин – пил загальний, дрібнодисперсний пил, оксид вуглецю, сірководень, формальдегід, діоксид азоту, оксид азоту, озон та хлор.

Були відібрані проби атмосферного повітря для дослідження у санітарно-гігієнічній лабораторії установи на вміст фенолу, аміаку, сірководню. Протягом доби відібрано для досліджень 9 проб атмосферного повітря.

Середньодобові концентрації пилу за добу 21.12.2022 р. у точці спостереження по вул. Рекордна, буд. 27 становлять: 

  • дрібнодісперсного пилу PM2,5 – 94 мкг/м3,що перевищує рекомендовану ВООЗ середньодобову концентрацію 15 мкг/м3;
  • дрібнодісперсного пилу РМ10 – 95 мкг/м3,що перевищує рекомендовану ВООЗ середньодобову концентрацію 45 мкг/м3.

Радіаційний фон не перевищує властивий для цієї території природний фон.

Варто зазначити, що озон є забруднювачем, який може загрожувати здоров’ю людей  (призводе до подразнення слизових оболонок очей та носоглотки у людей) та тварин, а також шкодить рослинності та псує гумові вироби.

Ознаки отруєння озоном виникають практично відразу після контакту. Потрапляючи в дихальні шляхи, він викликає першіння в горлі, відчуття печіння і болю за грудиною, утруднення дихання, головний біль. Потім людина відчуває, що їй складно зробити глибокий вдих, тому дихання стає переривчастим, частим, поверхневим. При більш тривалому впливі в бронхах і альвеолах наступають структурні зміни. Виникає бронхіт, пневмонія, емфізема, бронхоспазм у здорових людей або загострення бронхіальної астми у страждаючих цим захворюванням. Обсяг дихання зменшується. Відстроченими ефектами дії озону є неврологічні порушення (неуважність, зниження уваги).

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах