Під час війни в Україні військові можуть йти у відпустку: схвалено закон

Під час війни в Україні військові можуть йти у відпустку: схвалено закон.

Під час війни в Україні військові можуть йти у відпустку: схвалено закон. Фото: unian.ua

Події
03 грудня 2022 13:18

1 грудня Верховна Рада України встановила, що під час дії воєнного стану українські військові можуть йти у відпустку. Такий законопроєкт з'явився ще у листопаді. Тоді передбачалося, що відпочинок для військвих дозволяється на 10 календарних днів. При цьому, час на дорогу додому і зворотньо не враховується. Документ підтримали 330 народних депутатів.

Цього місяця Парламент ухвалив відповідний закон. Про це повідомив нардеп Верховної Ради Ярослав Железняк.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Закон №8081 регулює надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану. Згідно з ним передбачається, що українські військовослужбовці в особливий період можуть брати щорічну основну відпустку, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

Як і планувалося раніше, така відпустка може тривати не більше як 10 календарних днів. Час, що необхідно для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад не враховується, але він дорога має займати не більше двох діб в один кінець.

Така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

До цього законодавством України визначалося, що під час дії воєнного стану для військовослужбовці відпусток не передбачено. Бійця з місця служби могли відпустити лише на лікування та реабілітацію, або якщо в родині траплялося якась непередбачувана подія, наприклад смерть рідного.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що за офіційними даними військового керівництва України на війні від 24 лютого загинуло до 13 тисяч військових. Тобто заяви голови Єврокомісії щодо понад 100 тисяч загиблих є неправдивою. При цьому в Офісі президента зазначають, що цивільних українців під час війни загинуло набагато більше ніж військових.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах