МАГАТЕ зафіксувало вибухи поблизу реакторів Запорізької АЕС

МАГАТЕ зафіксувало вибухи поблизу реакторів Запорізької АЕС.

МАГАТЕ зафіксувало вибухи поблизу реакторів Запорізької АЕС. Фото: reuters.com

Події
21 листопада 2022 09:38

МАГАТЕ зафіксувало вибухи біля ядерних реакторів під час обстрілів окупованої Запорізької АЕС, які сталися 19 та 20 листопада. 

У Міжнародному агенстві з атомної енергії зазначають, що неодноразові обстріли майданчика станції також пошкодили будинки, системи та обладнання. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі назвав ці обстріли одними з найінтенсивнішими за останні місяці.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно з даними агентства, обстріл почався в суботу, 19 листопада, близько 18 години. Після затишшя він поновився в неділю о 09:15. Тоді протягом 40 хвилин відбулися десятки вибухів. 

Втім, від обстрілів не постраждали зовнішні джерела живлення ЗАЕС, які раніше декілька разів виходили з ладу.

За словами експертів МАГАТЕ, керівництво Запорізької атомної електростанції повідомило про пошкодження у кількох місцях, зокрема у будівлі зі сховищем радіоактивних відходів, резервуарах для зберігання конденсату та мосту між одним із реакторів та його допоміжним обладнанням. 

- Попри те, що не було прямого впливу на ключові системи ядерної безпеки та захисту на станції, обстріл пройшов у небезпечній близькості до них. Ми говоримо про метри, а не про кілометри. Той, хто обстрілює Запорізьку АЕС, йде на величезний ризик та ризикує життям багатьох людей, – сказав Гроссі.

Нагадаємо, що ЗАЕС була захоплена на початку березня. Окупанти чинять тиск на персонал, схиляючи людей до співпраці з засланими на станцію працівниками Росатому. За період захоплення станція декілька разів знеструмлювалася, що ставило під загрозу ядерну безпеку. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах