Запорізька АЕС повністю знеструмлена через обстріли окупантів

Запорізька АЕС через росіян повністю знеструмлена, почався зворотний відлік, – "Енергоатом".

Запорізька АЕС через росіян повністю знеструмлена, почався зворотний відлік, – "Енергоатом". Фото: reuters.com

Події
03 листопада 2022 10:01

Вчора, 2 листопада, внаслідок російських обстрілів пошкоджено дві останні високовольтні лінії звʼязку Запорізької атомної електростанції з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення.

Після повного знеструмлення ввімкнулися всі 20 дизель-генераторів. Наразі схема живлення власних потреб ЗАЕС оптимізована, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Про це повідомила пресслужба "Енергоатому".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Енергоблоки 5 та 6 переводять у холодний стан. Пального для роботи дизель-генераторів у режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб.

Через окупацію станції та втручання представників "Росатому" в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені.

- Вчергове звертаємося до міжнародної спільноти з закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових та повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу, – наголосили в "Енергоатомі".

У компанії вважають, що вчорашні обстріли та пошкодження двох останніх високовольтних ліній звʼязку Запорізької АЕС із енергосистемою України є черговою спробою окупантів перепідʼєднати атомну станцію до російської енергосистеми.

- Найближчим часом вони намагатимуться відремонтувати та підключити лінії зв’язку ЗАЕС у напрямку тимчасово окупованих Криму та Донбасу", – додали в "Енергоатомі".

Раніше ми також писали, що росіяни в тимчасово захопленому Енергодарі "переводять під юрисдикцію Росенергоатому" Запорізьку атомну електростанцію.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах