50 країн вимагають від Росії залишити Запорізьку АЕС

50 країн вимагають від Росії залишити Запорізьку АЕС.

50 країн вимагають від Росії залишити Запорізьку АЕС. Фото: epravda.com.ua

Події
04 жовтня 2022 13:23

Представники 50 країн-учасниць Генеральної конференції МАГАТЕ виступили зі спільною заявою, закликавши Росію зупинити ядерний шантаж та негайно припинити будь-які втручання на українських атомних майданчиках.

Підписанти наголосили, що саме захоплення Запорізької АЕС військами Росії є головною причиною загроз для ядерної безпеки та фізичного захисту в Україні. Про це повідомляє пресслужба Енергоатому.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Ризики ядерних інцидентів залишатимуться високими, поки Російська Федерація присутня на майданчику Запорізької АЕС. Станція має й надалі залишатися приєднаною до української електромережі як невіддільна частина української енергетичної системи, – йдеться у заяві.

Також учасники конференції зазначили, що будь-які сфальшовані референдуми, проведені РФ у межах міжнародно визнаних кордонів України, не матимуть юридичного чи політичного впливу на статус ЗАЕС, чи територій навколо неї.

- Ми знову закликаємо РФ негайно припинити всі дії проти ядерних об'єктів в Україні для того, щоб українські компетентні органи змогли відновити повний контроль над ними... і для того, щоб МАГАТЕ безпечно та в повному обсязі здійснювало свою діяльність із перевірки гарантій в Україні, – йдеться у спільній заяві.

Нагадаємо, що МАГАТЕ готує резолюцію щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції. У документі агентство хоче закликати Росію припинити бойові дії навколо станції.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив на необхідності негайного створення зони ядерної та фізичної безпеки на Запорізькій АЕС. Його пропозиція передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується "широкої демілітаризації та переміщення військ".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах