Місія МАГАТЕ вирушила з Києва у напрямку Запорізької АЕС

Місія МАГАТЕ вирушила з Києва у напрямку Запорізької АЕС.

Місія МАГАТЕ вирушила з Києва у напрямку Запорізької АЕС. Фото: pixabay.com (Alexandra Koch)

Події
31 серпня 2022 10:27

Автомобільна колона Міжнародного агентства з атомної енергії вирушила у бік Запорізької АЕС із Києва, куди місія прибула вчора, 30 серпня.

Так, група МАГАТЕ вирушила з Києва у складі автоколони. Місію очолює голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Галущенко, висновки та рекомендації щодо результатів роботи місії буде імплементовано після повернення станції під контроль України. Міністр також додав, що після деокупації станції важливим етапом буде створення демілітаризованої зони навколо неї.

Гроссі, слова якого наводить агенція dpa, повідомив, що місія проведе на ЗАЕС кілька днів. Тим часом так званий "глава" окупаційної адміністрації Запорізької області Дмитро Балицький стверджує, що експерти МАГАТЕ пробудуть на Запорізькій АЕС лише день – оглянуть два працюючі реактори, сховище відходів та систему охолодження.

- Поки що заявлено – ознайомитися з роботою станції. Для нас це розмите поняття. Вони повинні надвечір вже виїхати, у світлий час доби, – заявив він.

Як зазначив Гроссі, місія має важливе завдання – "оцінити реальну ситуацію там, допомогти стабілізувати ситуацію, наскільки це можливо".

Нагадаємо, що крім Гроссі, до складу місії МАГАТЕ входять 13 експертів із переважно "нейтральних країн". Серед них – представники Польщі та Литви, які Україна вважає дружніми, а також Сербії та Китаю, на які Україна дивиться з підозрою через їхні дружні стосунки з Москвою. Решта членів місії походять з країн, які здебільшого залишались осторонь війни в Україні або тримали відкритими канали комунікації з Кремлем. Серед них Франція, Албанія, Північна Македонія, Йорданія, Мексика.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах