Місія МАГАТЕ прибула в Україну: окупанти погодились пустити фахівців на ЗАЕС

Місія МАГАТЕ прибула в Україну: окупанти погодились пустити фахівців на ЗАЕС.

Місія МАГАТЕ прибула в Україну: окупанти погодились пустити фахівців на ЗАЕС. Фото: pixabay.com

Події
30 серпня 2022 12:43

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) уже прибула в Україну й готується відвідати Запорізьку атомну електростанцію, яку зараз контролюють російські окупаційні війська. Окупанти погодились допустити експертів на об'єкт, після того, як вимагали внести зміни до складу місії. 

Росія наполягла на тому, щоб зі складу місії МАГАТЕ на ЗАЕС виключили представників США та Великої Британії. При цьому серед 13 членів експертної групи є представники дружніх для України Польщі й Латвії, а також громадяни Китаю й Сербії, які не розірвали зв'язків з РФ після вторгнення. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Серед членів місії також є представники Мексики, Йорданії, Албанії, Італії, Франції та Північної Македонії. В МАГАТЕ вважають склад місії дипломатично збалансованим.

Основними завданнями місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС є фізичний захист, ядерна безпека та гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів. При цьому окупанти заявляють, що не збираються демілітаризувати зону навколо атомної станції.

- Ми очікуємо від місії чіткої заяви про факти порушення всіх ядерних протоколів безпеки. Ми знаємо, що росія наражає не тільки Україну, а і весь світ на ризик ядерного інциденту. Міжнародна спільнота має бути об'єднана однією вимогою - виведенням російських військ з ЗАЕС, – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За даними The Wall Street Journal, місія Міжнародного агентства з атомної енергії на ЗАЕС розпочнеться 31 серпня і триватиме до 3 вересня.

Нагадаємо, що окупанти, готуючись до приїзду місії МАГАТЕ, посилили тиск на персонал ЗАЕС – задля нерозголошення ними свідчень про злочини росіян на станції та використання її як військової бази.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах