У Запоріжжі аферист під виглядом надання соцдопомог обманув людей на мільйон гривень

У Запоріжжі аферист під виглядом надання соцдопомог обманув людей на мільйон гривень.

У Запоріжжі аферист під виглядом надання соцдопомог обманув людей на мільйон гривень. Фото: freepik.com

Події
24 серпня 2022 16:56

Кіберполіція Запоріжжя викрила афериста, який під виглядом надання соціальних виплат привласнив понад мільйон гривень громадян.

Як повідомили у Нацполіції, 27-річний чоловік у Telegram знаходив тематичні канали для внутрішньо переміщених осіб, які намагалися отримати соціальну допомогу від держави. Використовуючи логотип державної банківської установи, як фото свого профілю, зловмисник переконував учасників спільноти, що він є співробітником служби безпеки банку. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Далі фігурант випитував реквізити карток громадян, отримував доступ до їхнього онлайн-банкінгу та переказував гроші з їхніх рахунків на підконтрольні.У такий спосіб він привласнив понад  мільйон гривень.

В оселі правопорушника працівники поліції провели обшук та вилучили комп’ютерну техніку і мобільні телефони, що використовувалися у протиправній діяльності. 

Відкрито кримінальне провадження за шахрайство, несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем, легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. Зловмиснику може загрожувати до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання щодо оголошення підозри.

Також нагадаємо, що зробити, щоб не потрапити на гачок:

  • під час розмови з незнайомцем, запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не в телефонному режимі,
  • нікому і за жодних обставин не повідомляйте свої персональні дані, що стосуються банківських карток або рахунків,
  • ніколи не називайте стороннім (у тому числі і співробітникам банку, друзям, знайомим, родичам, продавцям у магазині та іншим) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, які надходять у смс-повідомленнях,
  • якщо ви підозрюєте, що дані вашої картки потрапили до шахраїв або вже виявили зникнення грошей, то в першу чергу необхідно заблокувати картку,
  • відразу після звернення до банку необхідно звернутися до поліції за номером "102".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах