У Запорізькій області окупанти примусово мобілізують людей до армії РФ

У Запорізькій області окупанти примусово мобілізують людей до армії РФ.

У Запорізькій області окупанти примусово мобілізують людей до армії РФ. Фото: bigkyiv.com.ua

Події
19 серпня 2022 12:19

Російські загарбники активізують зусилля та продовжують примусову мобілізацію українців на окупованих територіях Запорізької області. 

Окупанти продовжують заходи щодо мобілізації громадян України до військових частин РФ. Російська окупаційна адміністрація в Запорізькій області формує "добровольчу армію" невизначеного розміру для захоплення решти області, пише Інститут вивчення війни.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Російські окупаційні війська, ймовірно, активізують зусилля з мобілізації громадян України в Запорізькій області, як це було на окупованому Сході України, – йдеться у звіті ISW.

Аналітики зауважили, що російські так звані добровольчі загони та примусово мобілізовані громадяни України навряд чи створять ефективну бойову силу Росії через низький моральний дух, погане оснащення та відсутність підготовки.

Умовою для мобілізації є російський паспорт, видачею якого росіяни займаються на окупованих територіях.

Якщо хтось став жертвою чи свідком мобілізації до російської армії, потрібно звернутися до чат-боту.

Зауважимо, для тих, кого мобілізували до ворожої армії, Центр національного спротиву раніше підготував інструкцію зі здачі в полон.

Щоб здатися в полон, необхідно підійти до українських позицій із відстебнутим магазином. Сама зброя має бути повішена на ліве плече дулом униз. Обережно підняти і показувати порожні руки. При цьому необхідно показувати білий шматок та виконувати всі команди українських військових.

У Мінінтеграції радять чоловікам, яких хочуть мобілізувати росіяни на тимчасово окупованих територіях, всіляко уникати отримання повістки, а у разі незаконного призову здаватися в полон ЗСУ.

Насамперед – спробуйте використати різні формати саботажу призову:

  • уникайте особистого отримання повісток та дзвінків з окупаційних "військкоматів";
  • змініть номер телефону або тимчасово припиніть його використання, якщо він відомий окупаційній владі;
  • змініть місце проживання та не повідомляйте про нього;
  • якщо на вас вийшли, не відмовляйтеся прямо від "винності", а обґрунтуйте причини, чому не можете служити, наприклад, стан здоров'я, релігійні переконання тощо. Причину бажано довести документами, тому підготуйтеся.

Що робити, якщо вас призвали:

  • за першого безпечного випадку здавайтеся в полон ЗСУ та повідомляйте, що ви громадянин України. Тоді ви тільки жертва військового злочину і згодом повернетеся додому живими;
  • пам'ятайте: рано чи пізно винні у незаконній мобілізації вас у ЗС РФ понесуть кримінальну відповідальність відповідно до ст. 438 ККУ або до МКС за порушення ст. 8-2(b) xv Римського статуту;
  • не виконуйте незаконні накази, які можуть призвести до жертв серед цивільного населення, до руйнування цивільної інфраструктури. А якщо ні, то ваші дії кваліфікують як злочин без терміну давності навіть за умови примусового призову».

Детальніше можна проконсультуватися, зателефонувавши на гарячу лінію за номером: +38-098-342-79-31.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах