Чому окупанти так швидко захопили 60% області – голова Запорізької ОДА Старух

Голова Запорізької ОДА Старух розповів, чому окупанти так швидко захопили 60% області.

Голова Запорізької ОДА Старух розповів, чому окупанти так швидко захопили 60% області. Фото: Depo.ua

Події
18 липня 2022 13:03

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив, що близько 60% Запорізької області перебувають в окупації.

- Ситуація, безумовно, складна: за перший тиждень бойових дій було окуповано значну частину області. Близько 60% території зараз у тимчасовій окупації, ще на приблизно 15% ведуться бойові дії. Запоріжжя, Запорізький і частина Пологівського та Василівського районів – це наразі вільна земля. 24 лютого зранку ми дізналися, що російські танки перетнули кордон Херсонської і згодом Запорізької області. О 16 годині колона з військовою технікою ворога стояла прямо під Мелітополем. На третій день, вранці, заблокували Бердянськ. За кілька годин до цих подій керівництво районів залишило території. І десь на 3-5 березня відбулося повне блокування міст Василівка, Енергодар і Пологи, – повідомив голова ЗОВА "Головкому".

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Старуха, у перші дні окупанти рухалися дорогами та блокували наші комунікації, а потім уже почали заходити до населених пунктів: спочатку великі, а потім і маленькі. Першими заходили військові, а слідом їхньої спецслужби разом із колаборантами.

Також голова Запорізької ОВА пояснив, чому російські загарбники швидко окупували 60% області.

- На початку бойових дій співвідношення сил було 1 до 20, окупантів було дуже багато. Бо ворог сконцентрував величезні сили на напрямках головних ударів. Вважаю, що у нашій області ЗСУ і так зробили багато. У перші ж дні прийняли оптимальні тактичні рішення. Завдяки цьому два дні у Мелітополі ми виграли, наші хлопці організовано відступили до лінії Василівки. Використовуючи рельєф місцевості, сконцентрувалися там і вперлися, не давши ворогу просунутися далі на північ. До цих пір лінія зіткнення залишається стабільною, ми її продовжуємо посилено укріплювати, саме на ній йдуть бойові дії. Ворог намагається її прорвати, посунути нас, але йому це не вдається, – заявив він.

Старух також заявив, що за чотири місяці окупанти не зламали нашу оборону, хоча бойові дії за цей час ні на день не припинялися.

- Інтенсивнішими стали обстріли, десь ворог намагається провести розвідку боєм, концентрує сили та засоби, завдає точкові удари. Але зараз у них у пріоритеті Донбас і Харківщина. Ми тримаємося. Наші хлопці – молодці, кількість укріплень щодня збільшується. Будувати їх нам допомагає вся Україна. Росіяни спочатку планували захопити Запоріжжя і рухалися у цьому напрямку. Але наша армія, разом із Нацгвардією та СБУ, їх зупинила на Василівсько-Пологівському рубежі. Хоча ми розуміємо:якщо вони завершать свої дії на Донбасі, потім намагатимуться переходити до наступних цілей тут, – наголосив голова Запорізької ОДА.

Також раніше ми писали, що у Мелітополі колаборанти почали панікувати через дії місцевих партизанів та ЗСУ. Вони почали боятися перебувати у приміщенні будинку культури імені Шевченка у центрі міста.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах