Швеція передала Україні копію листа про визнання незалежності Запорізької Січі

Швеція передала Україні копію листа про визнання незалежності Запорізької Січі.

Швеція передала Україні копію листа про визнання незалежності Запорізької Січі. Фото: president.gov.ua

Події
07 липня 2022 09:40

Під час візиту до України прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон передала копію листа короля Карла ХІІ, який визнав Запорізьку Січ. Крок короля було зроблено, щоб не було утисків московського царя.

Так, прем'єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон передала президенту України Володимиру Зеленському копію листа короля Карла ХІІ, який визнав Запорізьку Січ, як незалежну державу. Про це повідомила Андерссон на брифінгу 4 липня у Києві, повідомили в Офісі Президента.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Я передала Вам (прим. – Зеленському) копію листа з Національного архіву Швеції, написаного 1711 року. Король Карл у Бендерах написав листа з приводу Філіпа Орлика. Він там дає установки шведському послу у Константинополі, щоб той визнав Запорізьку Січ, як незалежну державу. Щоб не було утисків від московського царя, – заявила Андерссон.

На думку Андерссон, цей лист добре вкладається в сьогоднішній політичний контекст, додавши, що на початку XVIII століття король Швеції був вражений козацькою демократією. "Пройшло 300 років, і як бачимо, що один із наших найуспішніших проєктів Швеції в Україні – муніципальне самоврядування та демократичні процеси, – заявила Андерссон.

Зеленський, у свою чергу, продемонстрував представникам ЗМІ листа короля Швеції та зачитав фрагмент, який, на його думку, надзвичайно актуальний сьогодні: "Щоб якнайшвидше втілити в життя статтю про свободу України та всіх козаків, що всій Україні та Війську Запорізькому за нинішнього полководця Філіппа Орлика повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більше ніколи не підлягав покорі чи захисту царя".

Як відомо, 15 червня 1775 року за наказом російської імператриці Катерини II московські війська зруйнували Запорізьку Січ.

Конституцію Пилипа Орлика переведуть з латині на українську десятками тисяч екземплярів, які будуть передані до шкіл для вивчення українськими учнями.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах