У Запорізькій області зафіксовано 12 злочинів проти культурної спадщини

У Запорізькій області зафіксовано 12 злочинів проти культурної спадщини.

У Запорізькій області зафіксовано 12 злочинів проти культурної спадщини. Фото: mkip.notion.site

Події
09 червня 2022 16:17

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати військові злочини росіян проти культурної спадщини. На сьогоднішній день у Запорізькій області задокументовано 12 епізодів.

Як повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики, на території Запорізької області злочини проти культурної спадщини зафіксовані у Василівці, Енергодарі, Запоріжжі, Мелітополі, Гуляйполі, Оріхові та селі Мала Токмачка (Пологівський район).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Василівці це руйнування будівлі манежу-стайні, а також інших історичних будівель, що входять до ансамблю споруд Василівського історико-архітектурного музею-заповідника "Садиба Попова".

У Василівці руйнування зазналаУ Василівці руйнування зазнала

В Енергодарі окупанти пошкодили пам'ятник учасникам АТО, розташований поруч зі школою №2. Він був пошкоджений військовою технікою Росії.

Ушкоджена пам'ятка учасникам АТО.Ушкоджена пам'ятка учасникам АТО. Фото: mkip.notion.site

У Запоріжжі загарбники зруйнували фасад, вікна та покрівлю історичної будівлі старого залізничного вокзалу "Запоріжжя-2". Руйнування будівлі зазнало після ракетного обстрілу в березні.

Пошкоджена будівля вокзалу Пошкоджена будівля вокзалу

25 травня на Запоріжжі російська армія знову запустила крилаті ракети. Через вибухову хвилю було пошкоджено Обласну універсальну наукову бібліотеку, що на проспекті Соборному.

Пошкоджено Обласну бібліотеку на проспекті Соборному.Пошкоджено Обласну бібліотеку на проспекті Соборному. Фото: mkip.notion.site

У квітні ж у Запоріжжі внаслідок ракетного удару було пошкоджено фасади та вікна будівлі головного корпусу санаторію-профілакторію одного з підприємств. Будівля була збудована у 1930-50 роках, розташована на острові Хортиця.

Через ворожі ракети постраждав корпус санаторію-профілакторію на Хортиці.Через ворожі ракети постраждав корпус санаторію-профілакторію на Хортиці. Фото: mkip.notion.site

У Мелітополі окупанти увірвалися до краєзнавчого музею. Повідомлялося, що вкрали золоті скіфські вироби. І тут запорізькі силовики відкрили кримінальне провадження.

У Мелітополі із музею викрили скіфське золото.У Мелітополі із музею викрили скіфське золото. Фото: mkip.notion.site

У Гуляйполі внаслідок обстрілів було частково зруйновано церкву Святого Тихона Задонського.

У Гуляйполі руйнування зазнали два об'єкти, серед яких є і церква.У Гуляйполі руйнування зазнали два об'єкти, серед яких є і церква. Фото: mkip.notion.site

Також у Гуляйполі обстрілами було пошкоджено вікна старовинної будівлі колишньої синангоги, збудованої ще у 1909 році.

Ворожим обстрілом пошкоджено будівлю колишньої синагоги.Ворожим обстрілом пошкоджено будівлю колишньої синагоги. Фото: mkip.notion.site

Внаслідок обстрілу Гуляйполя також частково зруйновано фасади та покрівлю старовинного житлового будинку у колишній садибі міщан Мелешкових, зведену у 1910-х роках.

Ворожим обстрілом пошкоджено будівлю колишньої садиби міщан Мелшкових.Ворожим обстрілом пошкоджено будівлю колишньої садиби міщан Мелшкових. Фото: mkip.notion.site

Також через ворожі обстріли в Гуляйполі пошкоджено фасад та вікна старовинного прибуткового будинку, збудованого купцем Борисом Камановим у 1900 році.

Ворожі обстріли пошкоджено будівлю старовинного прибуткового будинку.Ворожі обстріли пошкоджено будівлю старовинного прибуткового будинку. Фото: mkip.notion.site

Ще в результаті пострілів була пошкоджена будівля Малотокмачанського будинку культури ( село Мала Токмачка, Пологівський район).

В Оріхові через обстріл було пошкоджено фасади та дах старовинної будівлі – колишньої будівлі Генріха Янцена, зведеної наприкінці 19 століття, в якій зараз знаходиться виконком Оріхівської міськради.

В Оріхові через обстріл було пошкоджено фасади та дах старовинної будівлі Генріха Янцена.В Оріхові через обстріл було пошкоджено фасади та дах старовинної будівлі Генріха Янцена. Фото: mkip.notion.site

Ворог скоїв 12 злочинів проти культурної спадщини Запорізької області.Ворог скоїв 12 злочинів проти культурної спадщини Запорізької області. Фото: adm.dp.gov.ua

Загалом ворог скоїв проти навколишнього середовища 257 злочинів. Найбільше у Київській області – 34, у Донецькій – 32, у Дніпропетровській та Луганській областях – по 23. Найбільше пошкоджень зазнають саме пам'ятки місцевого значення, але є значна частка пам'яток національного значення.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах