У Запорізькій області зафіксували 8 злочинів проти культурної спадщини

У Запорізькій області зафіксували 8 злочинів проти культурної спадщини.

У Запорізькій області зафіксували 8 злочинів проти культурної спадщини. Фото: mkip.notion.site

Події
17 травня 2022 18:20

Міністерствo культури та інфoрмаційнoї пoлітики рoзпoчалo фіксувати вoєнні злoчини рoсіян прoти культурнoї спадщини. На сьoгoдні задoкументoванo 331 епізoд. Серед них – 8 випадків у Запорізькій області.  

Як повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики, на території Запорізької області злочини проти культурної спадщини зафіксовані у Василівці, Енергодарі, Запоріжжі, Мелітополі, Гуляйполі та селі Мала Токмачка (Пологівський район). 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Василівці це – руйнування будівлі манежу-стайні, а також інших історичних будівель, що входять до ансамблю споруд Василівського історико-архітектурного музею-заповідника "Садиба Попова". 

У Василівці руйнувань зазнала "Садиба Попова".У Василівці руйнувань зазнала "Садиба Попова". Фото: mkip.notion.site

В Енергодарі окупанти пошкодили пам’ятник учасникам АТО, розташований поряд зі школою № 2. Його було пошкоджено військової технікою рф.

У Запоріжжі загарбники зруйнували фасад, вікна та покрівлю історичної будівлі старого залізничного вокзалу "Запоріжжя-2". Руйнувань будівля зазнала після ракетного обстрілу у березні.

У квітні ж в Запоріжжі внаслідок ракетного удару було пошкоджено фасади та вікна будівлі головного корпусу санаторію-профілакторію одного з підприємств. Будівля була зведена у 1930-50 роках, розташована на острові Хортиця. 

Через ворожі ракети постраждав корпус санаторію-профілакторію на Хортиці.Через ворожі ракети постраждав корпус санаторію-профілакторію на Хортиці. Фото: mkip.notion.site

У Мелітополі окупанти вдерлися до краєзнавчого музею. Повідомлялося, що звідти вкрали скіфські золоті вироби. Щодо цього випадку запорізькі силовики відкрили кримінальне провадження. 

У Мелітополі із музея викрили скіфське золото.У Мелітополі із музея викрили скіфське золото. Фото: mkip.notion.site

У Гуляйполі руйнувань зазнало два об’єкти. Зокрема внаслідок обстрілів була частково зруйнована церква Святого Тихона Задонського. 

У Гуляйполі руйнувань зазнали два об’єкти, серед яких є і церква.У Гуляйполі руйнувань зазнали два об’єкти, серед яких є і церква. Фото: mkip.notion.site

Також у Гуляйполі обстрілами були пошкоджені вікна старовинної будівлі колишньої синангоги, збудованої ще 1909 року. 

Ворожими обстрілами пошкоджена будівля колишньої синагоги.Ворожими обстрілами пошкоджена будівля колишньої синагоги. Фото: mkip.notion.site

Ще внаслідок острілів була пошкоджена будівля Малотокмачанського будинку культури (село Мала Токмачка, Пологівський район). 

Найбільше злoчинів прoти культурнoї спадщина нарахували на Харківщині – 90, у Дoнецкій oбласті 70, а на Київщині 62.  У Запoрізькій oбласті всьoгo 8 таких злoчинів. Найбільше пoшкoджень зазнають саме пам’ятки місцевoгo значення, але й є значна дoля пам’ятoк націoнальнoгo значення.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах