Як змінилася вартість оренди квартир у різних регіонах України.
Як змінилася вартість оренди квартир у різних регіонах України
Події
29 квiтня 2022 19:15
Як змінилася вартість оренди квартир у різних регіонах України. Фото: olx.ua, unsplash.com

Повномасштабна війна, що розпочалася 24 лютого на території України, призвела до значного збільшення кількості мешканців у містах західної частини України та масового переїзду жителів східних, також деяких південних та центральних областей. Міграційні процеси не могли не вплинути на ринок нерухомості. Значно відрізняються тепер у містах України вартість проживання як за подобової оренди, так і за довгострокової.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Подобова оренда

Щоб вивчити ринок подобової оренди житла у різних містах України, скористаємося міжнародним сайтом Airbnb. По всіх містах на сайті було вивчено вартість оренди квартири на одну ніч для двох осіб на кінець квітня. Цей сайт скасував через війну стягнення сервісного збору для пошуку нічлігу в межах України, що зробило все житло в країні доступнішим.

Київ

Квартиру із сучасним ремонтом біля станції метро "Дорогожичі" у старому радянському "будівлі 1958 року" можна орендувати зараз лише за 400 гривень за ніч.

Фото: airbnb.com.ua
Фото: airbnb.com.ua

Фото: airbnb.com.ua
Фото: airbnb.com.ua

Причому це не найдешевший варіант – можна винайняти квартиру навіть за 250-300 гривень на добу, таких пропозицій дещо у різних районах. І навіть у найдешевших квартирах умови проживання, судячи з фото, виглядають цілком пристойними.

До повномасштабного вторгнення про такі ціни на квартиру можна було тільки мріяти – за 300 гривень зняти що-небудь було вкрай складно, крім ліжко-місця у хостелі, тож ціни впали значно. Раніше квартири пропонувалися від 600–800 гривень.

Харків

У Харкові однокімнатну квартиру з хорошим ремонтом можна зняти за 300-400 гривень, що також дуже дешево для другого за розмірами міста України.

До повномасштабного вторгнення ціни у місті стартували зазвичай від 500 гривень.

Фото: airbnb.com.ua
Фото: airbnb.com.ua

Львів

У Львові, заповненому переселенцями, помітне різке зростання вартості оренди житла.

Ціни на квартири стартують від 800 гривень, за ці гроші можна винайняти дуже маленьку, але симпатичну квартирку. Головна проблема, що таких щодо дешевих квартир в оголошеннях мало. А широкий вибір починається вже від 1000 гривень та вище.

Фото: airbnb.com.ua
Фото: airbnb.com.ua

Невелика квартира в районі площі Ринок, у самому центрі, коштуватиме вже 1 500 гривень на добу.

Фото: airbnb.com.ua
Фото: airbnb.com.ua

Якщо ж у центрі Львова потрібна велика квартира, наприклад, із трьома спальнями, п'ятьма ліжками та двома ванними кімнатами, то вона може вартувати і 9 000 гривень за ніч.

Фото: airbnb.com.ua
Фото: airbnb.com.ua

Фото: airbnb.com.ua
Фото: airbnb.com.ua

Квартири у ціновому діапазоні від 300 до 600 гривень, як до повномасштабного вторгнення, не знайдеться взагалі нічого. Єдиний виняток – пропонують переночувати у наметі за 90 гривень:

Фото: airbnb.com.ua
Фото: airbnb.com.ua

У середніх та невеликих за розмірами містах України варіантів оренди житла через Airbnb зовсім мало, тому краще користуватися сайтом OLX.

Тернопіль

У Тернополі найнижча ціна на квартиру на цьому сайті – 500-600 гривень за добу.

До повномасштабного вторгнення можна було знайти і дешевше – за 350-400 гривень, але зараз дешеві квартири швидко йдуть, тому сенсу сильно знижувати ціни немає. Ось що пропонується за ці гроші:

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

Стильну двокімнатну квартиру в центрі Тернополя можна зняти за 1 000 гривень за добу:

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

Ужгород

В Ужгороді ціна аналогічна до тернопільської, ціна однокімнатної квартири за добу стартує від 500-600 гривень.

До повномасштабного вторгнення вартість оренди була приблизно в півтора рази дешевша.

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

Довготривала аренда

Зважаючи на найбільші в історії України міграційні процеси, викликані війною, сильно змінилася вартість проживання в квартирах і при довгостроковій (помісячній) оренді. Велика база оголошень про здачу житла – сайт OLX, де багато не тільки посередників-брокерів, але й власників житла. Багато оголошень в тексті містять вказівку, що знижка на житло у прифронтовій зоні надається на час воєнних дій.

Київ

У Києві у березні-квітні ціна за 1-кімнатну квартиру в окраїнному районі з косметичним ремонтом, старими меблями становила лише 3 000 гривень. При цьому 2021 року за таку квартиру потрібно було заплатити набагато більше – близько 8 000 гривень. Квартира в хорошому районі із сучасними меблями та технікою в ці місяці здавалася за 8 000-10 000 гривень, що було у 2-3 рази нижче, ніж до повномасштабного вторгнення.

Найбільш рекордні ціни на житло у столиці – від 2 000 гривень за квартиру у березні-квітні, в якій не закінчено ремонт.

Також варто згадати, що через масове повернення мешканців Києва до себе додому та наплив нових біженців зі сходу країни, які захочуть, можливо, перечекати війну в Києві, ціни на довгострокову оренду в столиці можуть знову піти вгору.

У березні та першій половині квітня бувало, що люди, які орендували квартиру в столиці, самі евакуювалися на захід країни, та господарі житла, які фізично не могли здати квартиру нікому іншому, погоджувалися закріплювати її за орендарями на час без орендної плати, за умови оплати лише комунальних платежів. За такою ж схемою багато хто, хто знімав житло, притримує його за собою в містах на сході України, які зазнають обстрілів.

Подібна схема вигідна і власникам житла, адже здати під час війни квартиру складно – клієнтів немає, а комунальні платежі, якщо не ухвалити умови квартирантів, доведеться оплачувати самим.

Харків

Низькі ціни на оренду житла і в Харкові, що легко пояснити - місто вже два місяці під обстрілами, і там для більшості мешканців немає ні роботи, ні мирного життя.

У Харкові можна зараз зняти простеньку квартиру з усім необхідним на місяць лише за 2 000 гривень, причому не факт, що охочі зняти взагалі перебувають – місто сильно спорожніло. За 3 000-4 000 гривень на місяць пропонуються вже однокімнатні з хорошим ремонтом, які раніше б пропонувалися за ціною разу в півтора вище.

Приклад смарт-квартири за 4 000 гривень на місяць:

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

Прифронтові області

Схожі ціни на житло тримаються і в Миколаєві, який також часто зазнає обстрілів. Там квартири пропонуються від 2000-3000 гривень, зовсім просту можна знайти і за 1500 гривень.

Але це не межа цін. Найнижчі ціни на проживання в оголошеннях - у містах на Донбасі, де вже йдуть і можуть невдовзі розпочатися вуличні бої. У найбільших містах регіону, таких як Краматорськ, Слов'янськ, Сєвєродонецьк квартири у березні-квітні пропонували навіть за 1 000 гривень на місяць. Втім, і раніше ціни на оренду там були невисокі - через низькі доходи населення та близькість до зони АТО/ООС.

Західна Україна

Зовсім інші ціни на проживання – у містах на заході України, населення яких за останні два місяці сильно виросло за рахунок тимчасово переміщених осіб, які виїхали від війни.

У Львові ціни на нерухомість набагато вищі, ніж на східній та південній Україні. Якщо хочеться орендувати квартиру із сучасним ремонтом та в історичному центрі, то заплатити навіть за однокімнатну доведеться понад 20 000 гривень.

Ось таку квартиру пропонують здати за 22 000 гривень на площі Ринок:

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

А за відносно скромні гроші – 5 200 гривень – пропонується, наприклад, крихітна кімнатка у колишньому гуртожитку, із спільною кухнею та санвузлом. До повномасштабного вторгнення таку можна було б зняти за 3 000 гривень.

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

В Івано-Франківську модна однокімнатна квартира в центрі пропонується за 22 000 гривень:

Фото: olx.ua
Фото: olx.ua

А найдешевші варіанти, за 4-5 тисяч гривень, мають приписки "тільки для місцевих", "без дітей та свійських тварин". Але головна проблема – оголошень у цьому місті в принципі небагато – всього близько 40, при тому, що у вже вище згаданому Миколаєві оголошень про здачу – сотні.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах