Евакуація на автомобілі: пробки, маршрути, харчування та проживання

Евакуація на автомобілі: пробки, маршрути, харчування та проживання.

Евакуація на автомобілі: пробки, маршрути, харчування та проживання. Фото: Дмитро Баєвський/gordonua.com

Події
24 березня 2022 13:39

В Україні через повномасштабну війну триває масовий виїзд мирних жителів у західні області нашої країни або за її межі. росія вторглася на територію України рано-вранці 24 лютого, обстрілюючи і скидаючи бомби на житлові будинки, школи, лікарні. Багатьом українцям нічого не залишилося, як тікати. Хтось евакуюється потягами, хтось на своєму особистому транспорті. Розкажемо про те, як виїхати на автомобілі, яка ситуація на кордоні, як бути з харчуванням та паливом.

Українці продовжують виїжджати, на трасах у деяких місцях величезні пробки завдовжки кілька десятків кілометрів, які, можливо, видно навіть із космосу. "Авто 24" зібрав список того, що може полегшити евакуацію на автомобілі та як безпечніше дістатися спокійних регіонів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що потрібно знати про маршрути:

Люди найчастіше евакуюються із Запорізької, Харківської, Київської, Дніпропетровської областей. Найбільший потік автомобілів помітний на трасах зі сходу на захід через Кременчук, Дніпро, Умань, Олександрію, Вінницю.

У мирний час дістатися зі східних областей, наприклад, у Львів, можна було за 12-14 годин. В даний час цей маршрут займає близько 2-3 діб.

Слід бути готовим, що трафік на дорогах є щільним, а середня швидкість у кращому випадку становить 30-40 кілометрів на годину. Проте таких "швидких" відрізків досить мало. Евакуйовані часто долають 250-кілометрові відстані за 14 годин (замість 3-4 годин). Ускладнює проходження та поганий стан доріг. Хоча головна причина – велика кількість блокпостів. Докладніше про те, як поводитися на блокпостах ви можете прочитати тут.

Пробки утворюються також через те, що більшість українських доріг не пристосовані до такого шаленого трафіку. Найбільші пробки зараз утворюються в Кіровоградській області та перед Уманню. Там кілька автомобільних потоків зливаються в один.

Тому знавці радять не прямувати до Вінниці після Умані, а повернути на другорядну паралельну дорогу у потрібному вам напрямку (наприклад, Біла Церква, Кременець, Любар чи південь країни). Тут все залежить від того, який кінцевий пункт призначення. Докладніше про те, як укомплектувати автомобільну аптечку можете прочитати тут.

Яка ситуація на кордоні:

Великий затор також спостерігається на півдні. Багато хто евакуюється з Одеси на кордон з Молдовою та Румунією. Черга на перехід молдаванського кордону починається відразу за блокпостом, який стоїть на виїзді з міста. Тож чекати у такій черзі можна й півтора дні. Багато хто залишає свої автомобілі і прямує до кордону пішки. Так вийде набагато швидше.

У всіх населених пунктах встановлено комендантську годину. Проте машини прямують через міста, селища та села навіть уночі. Якщо це дозволяють зробити на блокпості.

Як бути з ночівлею під час евакуації:

Через перевантаження доріг біженці вже не можуть дістатися кордону так само швидко, як це було у мирний час. Тому до поїздки додається ще одна (а в деяких випадках і більше) ніч, яку потрібно провести в надійному та безпечному місці. Якщо ви можете добре розпланувати евакуацію, то можна знайти хороші варіанти ночівлі в тих містах, через які ви проїжджатимете. Це потрібно вирішити наперед до прибуття. Напишіть у чати або групи, де волонтери розміщують оголошення про вирішення питань біженців. Часто людей розселяють у лікарнях, школах. Але в приміщеннях тепло та затишно. У багатьох випадках є і харчування.

Якщо ви доїжджаєте до міста ночівлі вночі, коли вже діє комендантська година, потрібно на блокпосту повідомити адресу, з якою у вас вказано про ночівлю. Волонтери мають спеціальні пропуски та проведуть вашу машину до місця. Принаймні, саме так чинять у деяких населених пунктах у центральних областях України (по трасі Н-01). Часто ночівля повного місяця безкоштовна.

Як бути з харчуванням:

Найчастіше там, де людей приймають на нічліг, можна одразу й повечеряти. Зазвичай, при храмах, лікарнях є кухня з гарячою їжею. У місцях, де часто накопичується велика кількість машин, віруючі місцевих церков виносять у автомобілі чай із бутербродами. Але багато хто з тих, хто евакуюється, намагається не витрачати час на їжу, а швидше дістатися місця призначення. Також можна взяти з собою печиво, вафлі, сухарики, якісь снеки, які довго не псуються.

Яка ситуація із паливом:

У багатьох населених пунктах, що віддалені від місць проведення боїв, на АЗС можна знайти пальне. Але треба бути готовим до великих черг. На автотрасах ситуація гірша – там черга може становити кілька годин. Деякі заправки встановили ліміт на пальне: одну машину відпускають трохи більше 10-20 літрів чи певну круглу суму (щоб прискорити чергу). Перед тим, як стати в чергу, обов'язково переконайтеся, що на цій АЗС є саме той вид палива, який вам потрібен. Ціни в центральних областях залишаються довоєнними, а ось ближче до західної України трохи піднімаються.

На деяких автомобілях, які виїжджають із зон проведення боїв, можна побачити імпровізовані написи "Діти".

Частину автомобілістів мають у багажнику запас палива та починають заїжджати на АЗС лише після проходження 300-400 кілометрів дороги. Слід враховувати, що численні пробки з'їдають частину пального. Адже в Україну повернулися морози і доводиться стояти навіть у пробках із працюючим двигуном, щоб зігріти автомобіль.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах