Пожежа на Запорізькій АЕС в Енергодарі – все, що відомо

Пожежа на Запорізькій АЕС в Енергодарі – все, що відомо - фото з веб-камер

Пожежа на Запорізькій АЕС в Енергодарі – все, що відомо - фото з веб-камер

Події
04 березня 2022 09:49

Вночі, 4 березня, у Запорізькій області була пожежа на атомній-електростанції унаслідок обстрілу. Окупанти довго не пускали пожежників гасити вогонь. Все, що відомо, – зібрали у матеріалі.

Обстріли в Енергодарі відновилися вчора ввечері, 3 березня

Близько 16 години вечора окупанти обстріляли блокпост в Енергодарі. Ворог помітив зброю і всіх мирних людей мер швидко попросив сховатися вдома. 

За словами голови Енергодара Дмитра Орлова, на місто сунула ворожа колона більше 100 одиниць важкої техніки. На блокпостах були запеклі бої.

У місті почалися обстріли. Снаряд влучив у територію школи., пошкоджено багато житлових будинців. Не було води, у деяких мікрорайонах – світла. 

Відомо, що через обстріли поранено щонайменше двоє цивільних мешканців.

Пізно ввечері колона ворожої техніка рушила у напрямку АЕС

Колона ворожої техніки вирушила у апрямку атомної електростанцій близько 22-ї вечора. Було чутно постріли з того боку.

Вночі окупанти почали обстрілювати АЕС

Близко першої години ночі у пресс-служб АЕС заявили, що у результаті обстрілів російськими окупантами на електростанції сталася пожежа. З'явилася реальна загроза ядерної катастрофи. 

Мер Енергодару Дмитро Орлов також відреагував на те, що сталося, і закликав росіян припинити обстріл, адже це несе небезпеку для всього світу.

Нагадаємо, що Запорізька АЕС – найбільша атомна станція в Європі. Якщо буде вибух – це буде гірше у 10 разів, ніж було з Чорнобилем. 

Голова МІД України Дмитро Кулеа повідомив, що російська армія обстрілювала АЕС з усіх сторін. Він закликав росіян терміново завершити вогонь, допустити пожежних та встановити зону безпеки.

Куди влучили росіяни на Запорізькій АЕС

ВІдомо, що влучили окупанти у перший енергоблок. Він був на плановому ремонті, однак ядерне паливо звідти не встигли відвантажити.

Тільки біля третьої ранку домовились аби пожежні мали змогу під'їхати і загасити пожежу.

У ДСНС України повідомили, що пожежа сталася на території АЕС у навчально-тренувальному корпусі. Горіли приміщення на третьому, четвертому та п’ятому поверхах. Попередньо жертв та постраждалих немає.

На станції відключили третій енергоблок від всієї системи. Працює тільки четвертий енергоблок.

Відреагував Зеленський

Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення щодо того, що відбувається. За його словами, біля АЕС знаходяться російські танки, обладнані тепловізорами, а отже, окупанти знають куди стріляти, щоб спровокувати трагедію.

Також він зазначив, що Росія – перша у світі країна, яка зважилася на обстріл атомної електростанції.

Біля 4-ї ранку обстріли зупинилися

У прес-службі Запорізької АЕС повідомили, що обстріл поки що припинився.

Прес-секретар АЕС Андрій Туз у коментарі Російській службі ВВС передав, що ситуація небезпечна. Обстріляли все, що можна, зокрема й енергоблоки. Інформацію щодо пошкоджень зараз уточнюють. До електростанції під'їхала біла машина із представниками російських військових. Вирішується питання, чи хтось вийде до них на переговори і що буде далі.

Мешканців Енергодару вирішили поки не евакуювати

- Евакуації мешканців Енергодара через ситуацію на Запорізькій АЕС прямо зараз не буде. Але план евакуації вже готується попри те, що зруйнована інфраструктура і місцями присутні російські війска, – повідомив голова ОДА Олександр Старух.

Ліквідували пожежу на АЕС о 06:20

О 06:20 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у місті Енергодар ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

Через серйозну ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, МАГАТЕ (це міжнародна організація для розвитку співробітництва у сфері мирного використання атомної енергії) переводить свій Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у режим цілодобового реагування.

Що в Енергодарі зараз – станом на 8-9 ранку 4 березня

Мер Енергодара повідомив, що пока у місті поки тихо. Люди можуть повертатися з укриттів додому. 

Однак вночі через пошкодження теплотраси під час обстрілів Енергодар залишився без опалення. Зараз з’ясовуємо можливість його поновлення.

Як повідомив олова ОДА Олександр Старух. план евакуації на випадок аварії на ЗАЕС готовий. Підняті всі документи, пов'язані з евакуацією людей. Але поки що нікого не евакуюють.

Який рівень радіаціі на ранок 4 березня

Станом на 7:00 радіаційний фон на території Запорізької області лишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.

За інформацією Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, радіаційний гамма фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон:

  • м. Енергодар - 9-12 мкР/год;
  • м. Мелітополь - 9-12 мкР/год;
  • м. К-Дніпровська - 11.2 мкР/год;
  • м. Бердянськ,  м. Оріхів, м. Токмак, смт. Чернігівка, смт. Андріївка - 12.5 мкР/год;
  • м. Пологи  гамма фон 11-14 мкР/год;
  • м. Василівка 16 мкР/год.

Майданчик Запорізької АЕС все ще захоплений окупантами

Як повідомляють у Держінспекції ядерного регулювання, енергоблоки ЗАЕС зберігають цілісність, наявні ушкодження оббудови реакторного відділення енергоблока № 1, які не впливають на безпеку енергоблока. Системи та елементи, важливі для безпеки АЕС, знаходяться в працездатному стані.

Змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано.

Однак наразі майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами російської федерації.

Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечується їх експлуатація відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації.

Чи є жертви з мирного населення за цю ніч в Енергодарі – підозріла заява мера

Вранці у мережі з'явилося дивне повідомлення міського голови Дмитра Орлова. На відео він повідомляє начебто серед мирного населення втрат нема. Постріли не відбувалися. А якщо відбувалися, то холостими патронами. Пострілів у житлові квартали не було. Жертв і поранених серед мирного населення без зброї немає.

Мер закликав мирне населення не провокувати військових збройних сил рф. Наше завдання у ситуації, яка склалася, забезпечити максимально працездатний стан інженерних мереж і комунальних підприємств.



Як повідомили в Енергоатомі, є висока ймовірність, що цей виступ мера Енергодара був записаний під дулом автомата. Подібні відео можуть з‘являтися і від інших утримуваних окупантами в адмінбудівлі керівників ЗАЕС. 

Сьогодні у місті відсутнє опалення, пошкоджений водопровід. Електропостачання в місті відновлено. Водопостачання також відновлено.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах