Як у Запоріжжі виглядає колишня синагога, збудована понад сто років тому

Як у Запоріжжі виглядає колишня синагога, збудована понад сто років тому.

Як у Запоріжжі виглядає колишня синагога, збудована понад сто років тому. Фото: facebook.com/tp.zp.ua

Події
21 лютого 2022 17:55

У Запоріжжі збереглася будівля колишньої хоральної синагоги, яку багато хто знав як синагога Лещинського.

В Олександрівському районі на вулиці Троїцькій, 27 збереглася будівля, якій уже 124 роки. Центральна хоральна синагога була зведена наприкінці 19 століття 1898 року в неоготичному напрямку стилю еклектики. Архітектор творчо використовував та стилізував прийоми та форми готичної архітектури, створюючи виразний та характерний образ культової споруди. До 1909 року існувала як молитовна хата. Синагога була розрахована на 1 000 людей, що моляться.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

Будівля також відома як синагога Лещинського (на ім'я синагогального старости Якова Ісааковича Лещинського). Поруч із цим будинком він також мав прибутковий будинок.

В 1929 будівлю націоналізували і передали Дому фізкультури імені Червоної армії. З 20-х років минулого століття своєї первісної духовної функції будівля не виконує – тут знаходились і фізкультурний зал, клуб авіатехніків, і контори з офісами. До цього часу будівля не використовується за призначенням. Зараз у ньому розташовані офіси приватних компаній.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах