Іван Залужний посмертно отримав звання Почесного громадянина Запорізької області

Іван Залужний посмертно одержав звання Почесного громадянина Запорізької області.

Іван Залужний посмертно одержав звання Почесного громадянина Запорізької області. Фото: uinp.gov.ua

Події
16 лютого 2022 10:19

Легендарний ветеран Іван Залужний посмертно отримав звання почесного громадянина Запорізької області. Відповідне рішення було ухвалено учора, 15 лютого, під час засідання Запорізької обласної ради.

Іван Анікеєвич Залужний народився 1918 року, пережив Голодомор 1932-1933 років. Після закінчення шести класів отримав професію токаря та влаштувався на роботу на завод імені Енгельса (зараз це кабельний завод) у Запоріжжі, де у секретному цеху виготовляв деталі снарядів.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

У 1938 році його призвали до 14-го гірничо-стрілецького кавказького полку, служив на Далекому Сході. З початком Другої світової він брав участь у боях за Сталінград у складі 355-ти окремого батальйону. Залужний дослужився до капітана 1-го рангу Військово-морських сил СРСР. Після війни продовжив роботу в армії. У 2019 році був нагороджений орденом "За мужність".

Його онук, 23-річний офіцер Національної Гвардії Іван Гутник-Залужний пішов добровольцем на війну на Донеччині. Під час обстрілу блокпоста у Амвросіївки Донецької області 10 серпня 2014 року загинув від вогнепального поранення. Хлопця нагородили посмертно орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

- Дорогі друзі, ми ділили хліб навпіл, ми одну цигарку курили на 20 людей. Ми один одного захищали і разом лежали в окопах. А тепер завдяки Путіну ветерани-росіяни посилають сюди своїх онуків, які вбивають наших, – висловився на похороні свого єдиного онука Іван Анікеєвич.

Легендарний ветеран Другої світової війни помер на 104 році життя – 31 жовтня 2021 року.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах