Стало відомо, чому змінили схему графіків відключення світла в Запоріжжі

Стало відомо, чому змінили схему графіків відключення світла в Запоріжжі.

Стало відомо, чому змінили схему графіків відключення світла в Запоріжжі. Фото: Anderson Cavalera/pexels.com

Комуналка
04 липня 12:38

На днях у Запоріжжі та районі оновили схему графіків погодинних відключень. Тепер люди залишаються без світла довше, а одночасно почали вимикати не дві, а одразу три черги. Стало відомо, із чим це пов'язано.

Як розповіла речниця ПАТ "Запоріжжяобленерго" Зореслава Цупренко, ситуація в енергосистемі залишається складною, зберігається дефіцит електроенергії. Передусім, це спричинено пошкодженнями електростанцій внаслідок масованих обстрілів. Однак ситуація загострюється на тлі спекотної погоди, яка спонукає людей масово використовувати кондиціонери, які є одними з найбільш потужних побутових електроприладів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Саме тому отанніми днями ми дедалі частіше змушені застосовувати у графіках вимкнення трьох черг одночасно. З урахуванням цього, ми переробил схему формування ГПВ. Попередньо графіки були розраховані на одну-дві черги одночасно, але коли відбувалося вимкнення трьох черг, то інтервали між відключенням для деяких черг ставали до 2-х годин. Ми розуміємо, що це замало, тим більше, що зараз спека і холодильники просто не втигають охолонути, - пояснила Цупренко.

Наразі інтервали між вімкненнями навіть за умови трьох черг становлять не менше 4-х годин.

За словами речниці, навантаження на черги теоретично однакове.

- Теоретично, тому що графік на наступну добу формується з урахуванням стану об’єднаної енергосистеми. Якщо завдання, яке до нас доводять, не передбачає відключення трьох черг одночасно, то будуть діяти інші графіки, - додала Зореслава Цупренко.

Цупренко також пояснила, що для всіх черг в обленерго намагаються застосовувати рівноцінні графіки, оскільки всі вони рівнозначні між собою за обсягом споживання електроенергії.

Порівняно з 2022 роком ці графіки значно жорсткіші, адже доводиться вимикати одразу по три черги, однак спеціалісти намагаються зробити їх чесними.

Також в деяких випадках у заживленні будинку чи його відключенні можуть бути затримки, оскільки іноді не вдається дистанційно підключити будинок, тому спеціалістам доводиться виїжджати на місце.

Більш детально ознайомитися із графіком відключень на липень можете за цим посиланням.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах