У Запоріжжі зросла вартість абонплати за вивіз сміття

У Запоріжжі зросла вартість абонплати за вивіз сміття.

У Запоріжжі зросла вартість абонплати за вивіз сміття. Фото: budport.com.ua

Комуналка
26 листопада 2022 15:21

У Запоріжжі КП "Вельтум" підвищив плату за абонентське обслуговування з вивозу сміття.

Варто зазначити, що законом заборонено підвищувати тарифи до завершення воєнного стану та ще півроку після скасування такого стану. Але у законодавстві нічого не сказано про "абонплату".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами запоріжського краєзнавця Артема Бородіна, в платіжках "Вельтума" проанонсували нарахування "абонплати". Так, є Закон "Про житлово-комунальні послуги" 2017 року, де вона прописана. Є зміни в "Правилах надання послуги з поводження з побутовими відходами". В яких "Вельтум" побачив "абонплату", але ігнорує необхідність зазначення в квитанціях даних про об’єм відходів по видах, які вивозить (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі). Є й процедурний нюанс.

- Просто так вписати новий рядок в рахунки запоріжців після фрази "додатково запроваджується абонплата" – то по-вельтумівському "хотєнію". Бо до того відповідні зміни мали б відобразитись в умовах договору. Якщо у формі публічного договору, то з розміщенням такого на своєму сайті та інформуванням абонентів. З зазначенням, що "фактом приєднання споживача до умов договору є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надану послуги, факт отримання послуги", – пише містянин.
 
На сайті "Вельтуму" можно знайти договір для населення зразка 2020 року без жодної абонплати. Він і є дійсним, пролонгувавшись в 2021.
 
- Але сплата рахунків з новими сумами може виявитися тою самою згодою на нові умови – іншого договору, який Вельтум "забув" оприлюднити та поінформувати запорожців належним чином. То ж будьте пильні, – попереджає Артем Бородін.

У Запоріжжі зросла вартість абонплати за вивіз сміття.У Запоріжжі зросла вартість абонплати за вивіз сміття. Фото: facebook.com/art.b0rodin

Нагадаємо, що запорізькій концерн "Міські теплові мережі" підвищив плату за абонентське обслуговування з постачання теплової енергії.

Зазначимо, що якщо ви не користуєтеся гарячою водою, то вам все одно доведеться платити абонплату. Теж стосується і тих людей, які користуються бойлерами для нагрівання води.

А ось відмовитися від абонплати можна лише всім будинком, обравши колективну форму договору. У такому разі абонентське обслуговування мереж виконуватиме управитель або інша уповноважена власником особа.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах