Подорожуй Україною: які місця варто відвідати у Запорізькій області - фото freepik.com
Лікувальні грязі, водоспад та кар'єр: 10 місць у Запорізькій області, куди варто поїхати
Дозвілля та їжа
05 травня 2021 09:38
Подорожуй Україною: які місця варто відвідати у Запорізькій області - фото freepik.com

Цього року українцям швидше за все доведеться обирати відпочинок у межах країни. Тому Vgorode зібрав для вас 10 класних місць у Запорізькій області, які варто відвідати. Ми розповімо, що на вас там чекає і як туди дістатися.

Не забудьте підписатися на канал Vgorode.ua в Telegram.

Єлисіївський кар'єр

Єлисіївський кар'єр/@all.zaporozhye
Єлисіївський кар'єр/@all.zaporozhye

Це місце знаходиться у однойменному селі. Тут раніше видобували різні види мінералів, зараз цього вже не роблять.

Кар'єр складається з кількох котлованів, два з яких наповнені водою. У цих озерах дуже чиста вода. Щоправда, іноді відпочиваючі кидають туди сміття та пляшки. Тоді це диво природи вже не виглядає так круто.

Однак, вражень від цього місця буде дуже багато. Тут круті береги із кам'яними спусками, тому входити у воду потрібно дуже обережно. До того ж озера досить глибокі – близько 20 метрів.

Де знаходиться: село Єлисіївка, Запорізька область

Як доїхати:

Якщо їхати вздовж села Єлисіївка, то можна побачити колодязь, біля нього буде роздоріжжя. Там треба їхати ґрунтовою дорогою, то потрапите до схилу кар'єру, а вже потім буде дві дороги, які ведуть до двох котлованів.

Цілющі джерела в Терпінні

Цілющі джерела у Терпені/фото: wikipedia.org
Цілющі джерела у Терпені/фото: wikipedia.org

У селі Терпіння є парк, що знаходиться на височини. Саме там і є цілющі джерела: три основні та 12 невеликих джерел.

Кажуть, до складу води тут входять іони срібла, що робить джерела цілющими. Одне з цих джерел – Ніколя Чудотворця – із солонуватою водою (його ще називають "мертвим"): він допомагає боротися із хворобами. Другий – Богородиці – навпаки дарує здоров'я, зокрема психічне. А третій – Пантелеймона – лікує захворювання печінки, травлення, нирок.

Якщо боїтеся, то купатися в озері необов'язково. Можна зробити це в спеціально організованій для туристів купелі або просто набрати цілющої води додому. Вона стоятиме довго, адже у складі іони срібла.

Де знаходиться: село Терпіння, Запорізька область

Як доїхати:

Лимани та озера з лікувальним брудом у Бердянську

Лікувальні грязі в Бердянську/лікувальна-грязь.бердянськ.in.ua/
Лікувальні грязі в Бердянську/лікувальна-грязь.бердянськ.in.ua/

Багато хто вибирає Бердянськ не тільки для відпочинку на пляжах та купання в морі, а й через корисні для здоров'я грязі. Їх прийнято використовувати при лікуванні травм, серцево-судинних порушень, хвороб нервової системи, шкірних захворювань, гінекологічних та інших.

У Бердянську є кілька санаторіїв, де можна приймати грязьові ванни, наносити грязі на тіло чи обличчя. Необов'язково купувати путівку на кілька тижнів. Можна приходити лише на ці процедури. У санаторії "Бердянськ", наприклад, аплікація із бруду коштує від 167 до 191 гривні.

Також є і безкоштовні варіанти намазатися брудом у Бердянську або повалятися у ньому. Це можна зробити в Солодкому лимані, на озерах Довгому, Середньому, Довгому, Круглому, Червоному, Красноперому та ще кількох. У Довгому озері, до речі, солоність води майже така сама, як у Мертвому морі.

Тільки треба з цим не перестаратися, адже лікувальні грязі мають протипоказання. Найкраще спочатку проконсультуватися з лікарем.

Де знаходиться: Бердянськ, Запорізька область

Як доїхати:

Водоспад на річці Мокра Московка

Водоспад на Мокрій Московці/фото: GoogleMaps
Водоспад на Мокрій Московці/фото: GoogleMaps

У Запорізькій області не так багато водоспадів, але один із найпопулярніших – на Мокрій Московці. Він тут невеликий, а коли спекотно зовсім висихає. Найкраще сюди приїжджати після дощів.

Тут люблять відпочивати місцеві жителі та велосипедисти. На жаль, через деякі несумлінні мандрівники тут часом можуть лежати гори сміття, що псує вид на красивий ландшафт. Але подивитися на цей водоспад однаково варто. Тим більше, що тут можна буде ще погуляти, помилуватися ставками і тваринами, що пасуться.

Де знаходиться: річка Мокра Московка, недалеко від селища Івано-Аннівка, Запорізька область

Як доїхати:

Кам'яна могила

Кам'яна могила у Запорізькій області/фото: stonegrave.org
Кам'яна могила у Запорізькій області/фото: stonegrave.org

На перший погляд "запорізький Стоунхендж" може не вразити туриста, проте якщо їхати з досвідченим гідом або заздалегідь почитати історію виникнення Кам'яної могили, то це місце здасться містичним.

Кам'яна могила – це дуже незвичайна геологічна освіта, яка вже набула статусу Національного історико-археологічного заповідника. Вона знаходиться посеред степу і виглядає як піщаний пагорб, який покритий камінням різного розміру. Говорять, що цьому кургану близько 14 мільйонів років.

На верхівці тут знаходиться стародавній вівтар, де проводили ритуали. Під час розкопок фахівці знайшли тут гроти, печери та навіть святилище. На камінні тут багато малюнків та петрогліфів, які досі намагаються розгадати. Припускають, що це місце було на кшталт храму.

Краще їхати сюди не в спекотний день, бо каміння тоді дуже гаряче і важко підніматися ним нагору.

Де знаходиться: вулиця Заповідна, 1, село Мирне, Запорізька область

Графік роботи заповідника: без вихідних з 9:00 до 18:00. Каса працює до 17:30

Ціни за вхід до заповідної зони: діти – 20 гривень, дорослі – 30 гривень. Вхід до музею – +15/10 гривень. Екскурсії оплачуються додатково.

Як доїхати:

Скіфський стан

Скіфський стан у Запоріжжі/фото: hortica.zp.ua
Скіфський стан у Запоріжжі/фото: hortica.zp.ua

Це один із найвідоміших меморіально-туристичних комплексів на острові Хортиця. Зараз тут знаходяться три кургани, які є ровесниками Єгипетських пірамід.

Крім того, що з них видніються чудові краєвиди, тут ще й зібрані кам'яні скульптури ("баби") та стели. Вони, до речі, стоять не лише на верхівці, а й між курганами.

Говорять, Скіфський стан – місце, де можна наповниться життєвою енергією. Мабуть, тому сюди так часто приходять туристи.

Де знаходиться: острів Хортиця, Запоріжжя

Як доїхати:

Запорізька Січ

Запорізька Січ/фото: hortica.zp.ua
Запорізька Січ/фото: hortica.zp.ua

Цей історико-культурний комплекс є унікальним. Його збудували за тими Січами, які були за часів козацтва. Тут є і захисні укріплення з високого валу, і глибокий рів, і огорожа з частоколу, і башти.

Фішка цього місця не лише зовнішній вигляд, а й функціональність. На Січі можна буде увійти до багатьох приміщень та подивитися на інтер'єр тих часів, який реалістично відтворили.

Крім того, тут ще козаків можна зустріти. Вони можуть поспілкуватися з вами та навіть показати свої вміння. Загалом, приїжджаючи до Запорізької області на Січ обов'язково треба сходити, це ж козацький край.

Де знаходиться : острів Хортиця, Запоріжжя

Графік роботи:

  • з березня по жовтень – з 09:30 до 16:30 (у суботу та неділю – до 18:30), вихідний – понеділок
  • у зимовий період – з 09:30 до 16:00, каса працює до 15:00

Скільки коштує:

  • дорослий квиток – 48 гривень
  • для дітей шкільного віку, студентів, пенсіонерів та інвалідів – 24 гривень

Як доїхати:

Як дістатися на Запорізьку Січ/hortica.zp.ua
Як дістатися на Запорізьку Січ/hortica.zp.ua

Замок Попова

Замок Попова у Василівці/фото: wikipedia.org
Замок Попова у Василівці/фото: wikipedia.org

Цей єдиний поміщицький палацовий комплекс у Запорізькій області знаходиться у Василівці. Тут стоїть казковий замок, збудований у 1884 році для генерала Василя Павловича Попова.

Раніше всередині був зал для балів, бібліотека з рідкісними колекціями книг, галерея та дзеркальні кімнати. На жаль, у минулому столітті цей палац почали розбирати, і зараз він уже в аварійному стані.

Залишилися лише коннюшня, башта, стіни, флігелі. Також у замку зараз облаштували музей історії цієї садиби.

Де знаходиться: вулиця Гагаріна, 12, Василівка, Запорізька область

Графік роботи: з понеділка по четвер – 8:00 до 17:00, у п'ятницю – з 08:00 до 15:45, у вихідні – з 09:00 до 16:00

Скільки коштує вхід: 70 гривень з дорослого та 50 гривень зі школярів, студентів та пенсіонерів

Як доїхати:

Кар'єр у селі Стульневе

Лікувальні грязі, водоспад та кар'єр: 10 місць у Запорізькій області, куди варто поїхати
Замок Попова у Василівці/фото: wikipedia.org

У селі Стульневе знаходиться штучний водойм із глибиною до 40 метрів. Так як тут був кар'єр, то дуже рельєфне дно і гранітні камені.

Зважаючи на відгуки мандрівників, вода тут чиста, тому що приїжджають відпочивати сюди люди рідко. Часто тут можна зустріти дайверів, які поринають на дно.

Де знаходиться: село Стульневе, Запорізька область

Як доїхати:

Острів Бирючий

Острів Бірючий.
Острів Бірючий.

Це місце багато хто називає "українськими Мальдівами". Бирючий острів належить до Херсонської області, але він відокремлений від неї лиманом, бо заїхати туди можна лише через Запорізьку.

Раніше це був справжній острів, тому що від Федотової коси він був відокремлений невеликою протокою. Зараз його немає, тому Бірючий можна назвати скоріше півостровом. Однак, коли сильний шторм, то це місце знову залишається відрізаним від суші, через що відпочиваючих доводиться з нього евакуювати. Це відбувається рідко.

Острів великий. Тут є і бази відпочинку, і місця, де можна розкласти намет і залишитись на пару днів. Умови тут відрізняються від Кирилівки: вода і пісок чистіший, людей менше, а ще можна побачити диких тварин: оленів, ланей, єнотовидних собак, фазанів.

Де знаходиться: Коса острів Бірючий

Скільки коштує вхід: на в'їзді беруть близько 200 гривень із машини

Як доїхати:

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах