У Запоріжжі розробили унікального робота-сапера для ЗСУ та ДСНС

У Запоріжжі розробили унікального робота-сапера для ЗСУ та ДСНС.

У Запоріжжі розробили унікального робота-сапера для ЗСУ та ДСНС. Фото: 5.ua

Техно
23 листопада 2023 14:05

У Запоріжжі створили спеціального робота-сапера для потреб військових ЗСУ та рятувальників ДСНС. 

Цей проєкт – спільна розробка викладачів та вихованців Запорізької школи робототехніки. Сам хлопак уже є студентом одного з місцевих вишів. До цього робототехнікою займався п'ять років, пише "5 канал".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами 17-річного Тимофія Полешко, йому просто була цікава робототехніка та різноманітна електротехніка. Усе починалося із роботів на кшталт цього, роботів, спроєктованих на платформі "ердуїн".

Проєкт безстрашного механізму розроблявся для роботи у цивільному середовищі. Згідно зі словами керівника школи робототехніки Дениса Кабаненка, його планували використовувати в енергетиці або сільському господарстві. Але війна спонукала винахідників адаптувати робота для інших завдань.

Розробники обладнали робота кількома відеокамерами та спеціальною механічною рукою. Тепер він може бути корисним військовим саперам для обстеження територій та рятувальникам ДСНС для проведення контрольованих підривів вибухонебезпечних предметів.

Кабаненко додав, що робот допомагає саперові пройти по стежці до того місця, де визначено, що там прилетів якийсь предмет. По-друге, він допомагає пройти по місцевості, якщо там, наприклад, можуть бути якісь розтяжки. По-третє, у нього є камери, за допомогою яких він може чітко ідентифікувати, що це саме може бути таке.

Першого робота-сапера школа робототехніки вже передано управлінню Нацполіції в Херсонській області. Наступну модель зроблять для ДСНС у Запоріжжі.

Вартість такого пристрою – близько двохсот тисяч гривень. Але розробники кажуть, це вдесятеро менше за іноземні аналоги.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах