iPhone 15 Pro проти iPhone 14 Pro: чи варто оновлюватися

iPhone 15 Pro проти iPhone 14 Pro: чи варто оновлюватися - фото

iPhone 15 Pro проти iPhone 14 Pro: чи варто оновлюватися - фото

Техно
26 вересня 2023 10:23

Компанія Apple представила довгоочікувану лінійку iPhone 15 на заході «Wonderlust» 12 вересня 2023 року. Хоча всі моделі отримали значні покращення, лінійка Pro особливо виділяється цікавими доповненнями. І це серйозний виклик власникам iPhone 14 Pro, адже перехід на новий пристрій здається дуже заманливим. Однак перш ніж прийняти рішення, варто розглянути відмінності між моделями. Тож нумо розбиратися!

Дизайн і дисплей

З відстані смартфони разюче схожі, і відрізнити їх один від одного можна лише придивившись. Але взявши пристрої в руки, все стає очевидним. Насамперед через габарити та вагу:

  • iPhone 15 Pro: 146,6 x 70,6 x 8,25 мм; 206 г;
  • iPhone 14 Pro: 147,5 x 71,5 x 7,85 мм; 187 г.

В iPhone 15 Pro використовується титановий корпус із закругленими краями на гранях, у результаті чого пристрій краще лежить у руці, став легшим на 10%, а його міцність зросла. Крім того, Apple нарешті замінили порт Lightning на USB-C, що підвищує дротову швидкість передачі даних нового iPhone у 20 разів. А ще рамки стали тоншими на 30%, що покращує візуальний досвід.

Чи підвищилася продуктивність

15 Про використовує чип A17 Про, створений за 3-нм техпроцесом, тому різниця в продуктивності між двома моделями буде помітною. Apple стверджує, що новий процесор на 10% продуктивніший за попередника в роботі ядер, а завдяки 6-ядерному GPU графічна продуктивність збільшилася приблизно на 20%.

І це ще не все: A17 Pro підтримує апаратне прискорення трасування променів, що дає змогу запускати ігри консольної якості: Assassin's Creed Mirage, Death Stranding, Resident Evil Village. Але якщо не говорити про цифри, то за повсякденного використання ви, найімовірніше, не помітите різниці в продуктивності між двома моделями.

Нововведення системи камер

Тоді як 15 Pro Max отримав телеоб'єктив з 5-кратним збільшенням, в Айфон 15 Про використовується та ж сама потрійна система камер, що і в моделі 14 Про: 

  • стандартний об'єктив із роздільною здатністю 48 Мп, 
  • надширококутний на 12 Мп;
  • телефото 12 Мп.

Обидві моделі також оснащені однаковою фронтальною камерою з апертурою f/1,9.

Однак Apple покращила обчислювальне знімання за допомогою Smart HDR 5 і нової системи управління портретними фото, тому камера на новому пристрої робить якісніші знімки. Крім того, Apple дозволяє знімати 48-мегапіксельні фотографії на iPhone 15 Pro з використанням формату HEIF, тоді як на «прошці» 2022 року для таких знімків доводиться використовувати ProRAW. Різниця в розмірі файлів — 5 МБ проти 60 МБ у торішній моделі.

Чи варто переходити на iPhone 15 Pro

За наочного порівняння Айфон 14 Про і 15 Про можна помітити лише кілька відмінностей, і вони зосереджені навколо дизайну і продуктивності. Звичайно, для професіоналів поява USB-C і нові можливості камери будуть серйозними аргументами на користь оновлення, але більшості користувачів варто добре подумати, перш ніж перейти на «прошку» 2023 року.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах