В Україні почали діяти нові правила отримання водійських прав

В Україні почали діяти нові правила отримання прав водія

В Україні почали діяти нові правила отримання прав водія - фото: freepik.com

Події
24 липня 2022 10:28

З сьогоднішнього дня, 24 липня, в Україні почали діяти нові правила отримання посвідчень водія. Змінилася специфіка навчання алгоритм складання іспитів.

Тепер, щоб отримати посвідчення водія, потрібно спочатку пройти в автошколі теоретичний курс. Потім успішно скласти іспит у територіальному сервісному центрі МВС. Після цього, вже зі знаннями правил дорожнього руху та Свідоцтвом про закінчення теоретичної підготовки, розпочинати практичний курс навчання в автошколі та виїжджати на вулиці за кермом. У результаті шлях отримання прав водія виглядатиме так:

В Україні почали діяти нові правила отримання прав водіїв -В Україні почали діяти нові правила отримання прав водіїв - фото: hsc.gov.ua

Як повідомили у Головному сервісному центрі МВС, такий поділ процесу навчання є логічним і використовується вже в інших країнах. Виходить, що до практичного навчання допускатимуть лише ті, хто вже знає правила дорожнього руху.

Зазначимо, що на теоретичному курсі людина навчатиме ПДР, правила експлуатації транспортних засобів, основи безпеки руху та надання домедичної допомоги. Внутрішнього теоретичного іспиту в автошколі не буде. Після навчання заклад сформує Свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки та внесе дані до Єдиного держреєстру МВС. Потім людина йде складати іспит у ТСЦ МВС (це не стосується майбутніх водіїв категорій ВЕ, С1Е, РЄ, D1E та DE). Якщо він здає його успішно, то отримує Свідоцтво, яке є перепусткою на практичний курс навчання. Свідоцтво діє один рік. Якщо за цей час людина не встигла пройти практичний курс, то навчання доведеться розпочинати наново.

На практичному курсі майбутнього водія навчатимуть керувати авто. Після його завершення потрібно буде спочатку обов'язково скласти іспит в автошколі, за підсумками якого видаватиметься Свідоцтво про завершення практичної підготовки. Воно буде дійсним два роки. З ним треба йти на еззамен в ТСЦ МВС.

З нововведень також можливість змінити автошколу. Наприклад, теорію вчити в одній, а практику проходити в іншій.

Ті люди, які вже розпочали навчання в автошколі до 24 липня, продовжуватимуть навчатися за старим алгоритмом.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах