Яка ситуація у Запорізькій області на 20 квітня

Яка ситуація у Запорізькій області на 20 квітня

Яка ситуація у Запорізькій області на 20 квітня - фото: Vgorode

Події
20 квiтня 2022 10:04

Почалася 56-та доба повномасштабного озброєного російського вторгнення в Україну. Яка ситуація у Запорізькій області на 20 квітня – розповіли у ЗОВА.

Судячи з обстановки на фронті, противник намагається наступати та просуватися вглиб у напрямку Запоріжжя. Але наші бійці не дають йому це зробити – у ворога втрати і він зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів.

Російські війська продовжують обстрілювати позиції наших військ та вести наступальні дії у напрямку Покровського – Гуляйполі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Вчора близько першої години дня в районі Білякова мелітопольці спостерігали пересування довгої колони техніки окупантів через місто у бік Запоріжжя. Ще понад 45 одиниць ворожої техніки мелітопольці спостерігали на вулиці Ломоносова на мікрорайоні. Здебільшого їхали тентовані вантажівки із живою силою окупантів, десяток бензовозів, танки.

Сили оборони Запорізького краю знищили ворожий радар біля Токмака Василівського району.

За інформацією розвідників ЗСУ, у Пологівському районі області розпочалися бунти російських військовослужбовців: солдати не хочуть воювати через те, що їм не виплачують обіцяні гроші. Місцеві жителі Василівського району області кажуть, що іноді росіяни навмисно "відстрілюють" боєприпаси та складають зброю, відмовляючись вести війну проти мирного населення. Але "кадировці" жорстоко карають бунтівників.

Окупанти сформували у Мелітополі вже 4-ту військову базу біля житлових кварталів. Вони накопичують там військову техніку.

Окупантам не вдається перемогти українських воїнів на полі бою, тому російські терористичні війська намагаються тиснути на мирне населення Запорізької області та шукати колаборантів, які погоджуються співпрацювати з ворогом. До того ж, росіяни заблокували будь-яку можливість для українців виїхати з окупованих територій і не дозволяють волонтерам доставити гуманітарний вантаж.

Бердянські ЗМІ повідомляють, що голова комітету мікрорайону "Слобідка" Вікторія Васильєва переписує адреси готелів у курортному мікрорайоні, з яких виїхали господарі. Їх хоче здати окупантам. Крім того, вона збирає особисті дані людей, нібито для того, щоб організувати адресну роздачу гуманітарної допомоги від окупантів.

У селі Вознесенка завідувачка дитячого садка "Теремок" Людмила Бондаренко у парі із завгоспом Світланою Коваленко намагаються відновити роботу закладу. Але більшість працівників працювати на окупантів не хочуть – їхні колаборанти змусили написати заяви на звільнення.

У Мелітополі теж з'явилася нова зрадниця – колишня методистка дитсадка №38 Лариса Артемова. Вона стала служити окупантам. За зраду вона отримала посаду директора у вказаному закладі та зобов'язує працювати всіх працівників.

У Розівці провели незаконний референдум про тимчасове приєднання до ДНР. Як повідомив керівник Пологівського району Артур Крупський, з 2 березня 2022 року російські війська окупували територію Розівської територіальної громади. Окупанти проводили певну роботу з місцевим населенням, робили так званий перепис, потім повісили прапори так званої Л/ДНР. Ще у громаду приїжджав один із ватажків так званої республіки ДНР. У результаті місцевих, переважно людей похилого віку і переселенців з Маріуполя, обманним шляхом зібрали в місцеву будівлю культури. Людям набрехали, що обговорюватимуться питання виплати пенсії та з'ясовуватимуть їхні соціально-побутові потреби. Але насправді ж людям озвучили про так званий меморандум за те, щоб провести вибори нового "мера", якогось "активу села", а потім і про звернення до так званої республіки «ДНР» про приєднання, «поки не буде захоплено Запоріжжя". Залякані люди під дулом автоматів змушені були голосувати за незрозумілі речі, які перебувають за межами правового поля України.

- Ми знаємо, що це фейкова та підступна подія, яка несе загрозу насамперед самим мешканцям громади. Ми знаємо, що вона є незаконною. І ми ніколи не визнаємо цих подій. Сьогодні вже сформовано та надіслано відповідну заяву до СБУ та поліції. Ми знаємо про всіх колаборантів, які брали у цьому участь, – підкреслив Артур Крупський та застерігши населення від участі у таких зборах у майбутньому.

Російські військовослужбовці продовжують грабувати мирне населення. У селі Орлянське Василівського району окупантами зайняли будівлю культури та пограбовану школу. Також росіяни викрали автомобілі та телефони місцевих мешканців. У Пологах вони викрали у місцевого автомобіль "ЗАЗ". У Бердянську заволоділи табельною зброєю інспектора районного відділу поліції. Крім цього, стало відомо, що окупанти увірвалися в Смирнівський будинок культури Пологівського району та вкрали звідти 4 комп'ютери, 12 моніторів, 8 МФУ, 2 ноутбуки та систему відеоспостереження.

Компанія "Агрокоін", а саме тепличний комбінат Енергодара, захоплена окупантами за підтримки колаборантів. Керівництво немає контролю над відвантаженням продукції, проте виручені кошти окупанти використовують у своїх цілях.

У селі Малокатеринівка Запорізького району російськими терористами під час ракетного обстрілу пошкоджено будівлю м'ясокомбінату.

У ПАТ «Запоріжжяобленерго» повідомили, що усунути пошкодження, що виникли на сьогоднішній ранок у Пологівських електромережах, енергетикам поки що не вдалося. Без істотних змін залишається ситуація щодо Гуляйпільських, Василівських та частково Оріхівських мереж. Там неможливо провести аварійний ремонт через активні бойові дії.

З початку повномасштабної війни Росії у Запорізькій обласній дитячій лікарні надали допомогу 29 дітям, які постраждали від бойових дій. Чотири з них ще продовжують лікування в установі.

Група розмінування минулої доби знищила залишки одного реактивного снаряда «Смерч» у селі Степове, на околиці Григорівки Запорізького району. Крім того, сапери знешкодили 18 касетних боєприпасів.

Також рятувальники ліквідували пожежі в Оріхові – там внаслідок обстрілу горів дах та кімната приватного готелю та санітарний корпус, а також приватний будинок. На околиці Токмака рятувальники ліквідували пожежу на птахофабрикі.

Підрозділи тактичної групи Запоріжжя продовжують готувати місто до оборони. Фахівці патрулюють та виставляють тимчасові наглядові пости, охороняють важливі об'єкти.

За час комендантської години затримано та доставлено до підрозділів поліції 20 осіб, з них: 18 чоловіків та 2 жінки. Десять чоловіків передали до територіального центру комплектації та соціальної підтримки, їм вручено повістки. Усіх затриманих перевірено співробітниками СБУ. Крім того, за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння затримано 1 водія - його автомобіль вилучено.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах