Яка ситуація у Запорізькій області на 16 квітня

Яка ситуація у Запорізькій області на 16 квітня - фото VGORODE

Яка ситуація у Запорізькій області на 16 квітня - фото VGORODE

Події
16 квiтня 2022 09:58

Почалася 52-а доба війни Росії проти України. Яка ситуація у Запорізькій області на 16 квітня – розповіли у ЗОВА та у Силах оборони Запорізького краю.

Військова ситуація в області поки що без змін. Наші військовослужбовці утримують оборонні рубежі та завдають ударів по ворогові. Окупанти мають втрати.

Але й ворог продовжує бойові дії – він знищує промислову та цивільну інфраструктуру на території Запорізького краю та вбиває мирне населення.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Загарбники вели обстріли по населених пунктах області із застосуванням реактивної системи залпового вогню "Град", танка, ствольної артилерії, 120 мм мінометів та великокаліберних кулеметів за такими напрямками:
Кам'янське, Новоданилівка, Гуляйпільське, Новоандріївка, Білогір'я, Червоне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новотокмачка, Степногірськ, Полтавка, Павлівка.

У ЗОВА повідомили, що у Василівці внаслідок обстрілів окупаційними військами Росії пошкоджено очисні споруди. Зруйновано адміністративну будівлю, в якій була лабораторія. Основні споруди та обладнання для очищення стоків уціліли. Також залишається проблема із електропостачанням на насосній станції. Поки що неможливо оцінити повний обсяг збитків, оскільки всі підступи до об'єкта заміновані. Обстріли російських окупаційних військ, ймовірно, вели з смт. Михайлівка та села Орлянське.

Припускають, що окупанти руйнують тимчасово окуповану Василівку для дискредитації ЗС України – мовляв, українці стріляють по своїх. Але все це – провокації. Українські військовослужбовці ніколи не ставлять під загрозу життя мирного населення.

Також у Василівці окупанти пограбували магазин «Комп'ютерний Всесвіт».

У Гуляйполі поки що немає електроенергії. За словами міського голови, відновити її можна буде лише після деокупації села Дорожнянка та міста Пологи. Тільки тоді працівники РЕМ зможуть розпочати ремонтні роботи з відновлення електроенергії. А поки що з цих тимчасово окупованих територій противник завдає ракетних та артилерійських ударів, цинічно знищуючи громадянську інфраструктуру.

На сьогоднішній ранок у містах Пологи, Токмак, Гуляйполі, Кам'янка-Дніпровська та смт. Веселий відсутній мобільний зв'язок операторів "Водафон" та "Київстар".

У Мелітополі людям розіслали нові платежі, у яких знижено тарифи на опалення та водопостачання. І в них зазначено, що оплату необхідно робити лише в касах підприємства. Крім цього, у місті на патрулювання почала виходити "козача дружина", створена з колаборантів.

В Енергодарі окупанти провели зустріч із підприємцями міста, на якій розглядали питання ліцензування, ціноутворення, відрахувань до Пенсійного фонду, конвертації коштів, оподаткування відносин з орендодавцями, перетину кордону у Крим підприємцями та видачі перепусток на території Л/ДНР. Ще в соцмережах окупанти почали повідомляти, що в Енергодарі відновлено роботу Ощадбанку, і тепер городяни нібито можуть йти туди знімати готівку у гривнях, а також обмінювати їх на рублі чи іншу валюту.

Запорізька обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни під час обстрілу села Магдалинівка. За даними слідства, окупанти постійно обстрілюють село Магдалинівка Камишівської ОТГ із 3 квітня. Внаслідок застосування ворогом реактивних систем залпового вогню та інших засобів артилерійського ураження пошкоджено житлові будинки та автотранспорт місцевих жителів.

У Молочанську окупанти усунули від влади законно обрану голову міста Ірину Липку – її ще 31 березня викрали з дому. Наразі жінка перебуває у полоні. Самопроголошеного "мера" ще не представили. Загарбники продовжують ходити по будинках та квартирах, шукають та забирають у полон учасників АТО (мають списки від місцевих зрадників) та проукраїнських активістів. Вони перевіряють телефони.

У смт. Приазовські загарбники вдиралися до будинків мирних жителів з обшуками. Вони продовжують викрадати людей.

У Токмаку російські злочинці з дому викрали місцевого чоловіка 1992 року народження, учасника АТО.
Дикарі продовжують займатися мародерством.

У Пологах із території, що належить АТ «Укрпошта», окупанти викрали «ГАЗ-2705», «ЗАЗ – 110557». Також дикуни увірвалися на територію домоволодіння, звідки викрали автомобіль «Рено Дастер», що належить місцевій мешканці.

У селі Федорівка Пологівського району окупанти проникли в приватний будинок і викрали мисливську зброю – автомат «АКС» 7,62 мм, що належить місцевому жителю.

Минулої доби українські герої знищили:

  • 6 окупантів (15 поранено);
  • 3 танки;
  • 3 бойові броньовані машини; 1 пошкоджений;
  • 1 БПЛА.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах