Як доглядати, перевозити та годувати тварин під час війни

Як доглядати, перевозити та годувати тварин під час війни.

Як доглядати, перевозити та годувати тварин під час війни. Фото: corresponnt.afp.com/Louisa Gouliamaki

Події
01 сiчня 09:12

Під час війни тварини потребують допомоги так само, як і люди. Однак багато господарів кидають братів наших менших, закривають у будинках та квартирах або просто викидають на вулицю. Vgorode з'ясував, як перевозити та піклуватися про своїх тварин в екстремальних умовах і що робити, якщо ви знайшли кинутого хвостика.

Національна поліція України закликає не залишати своїх тварин напризволяще: краще беріть їх із собою та евакуюйте. Для тварин опіка під час війни потрібна, як ніколи, їм важливо відчувати, що господар поряд і не кине напризволяще.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Краще брати тварин з собою в укриття та бомбосховища і не залишати їх на вулиці: пам'ятайте, що вони бояться вибухів та сирен. Наразі правила транспортування тварин "Укрзалізницею" пом'якшені: господарям необхідно мати з собою ветеринарний паспорт та перенесення. Однак багато провідників не вимагають жодних документів, собака має бути в наморднику або в перенесенні. Компанія закликала не залишати тварин на вокзалах та ставитись до евакуації тварин з розумінням.

Що робити, якщо ви хочете забрати тварину:

Що робити, якщо ви хочете забрати тварину.Що робити, якщо ви хочете забрати тварину. Фото: facebook.com/markushinoleksa

Необхідно зібрати речі, які тварині знадобляться у дорозі. Для собак і котів потрібно:

  • нашийник і повідець (завжди тримайте тварин поряд, не спускаючи з повідця або не витягаючи з переноски),
  • надійну переноску для маленьких порід собак та котів,
  • намордники для середніх та великих порід собак,
  • адресник на окремому шнурку, якщо його немає, то напишіть свій номер телефону чорним маркером на нашийнику, або прикріпіть інформацію з вашими даними та ім'ям вихованця,
  • не забудьте про миски, запас корму та води,
  • візьміть документи (якщо вони є у вашого чотирилапого друга),
  • не завадить і теплий плед із улюбленою іграшкою,
  • зберіть мінімальну аптечку: антисептик, матеріал для перев'язок, засіб від алергії, протишоковий засіб, шприци різного об'єму.

Під час переїзду з тваринами радять:

  • Обов'язково тримайте собак на повідку, кішок, дрібних тварин у переносках.
  • Будьте терплячі та готові до проблем із поведінкою тварин, особливо у групі людей або під час вибухів.
  • Подбайте про одноразові пелюшки, сухі та вологі серветки та кульки, щоб можна було прибрати за твариною, адже поїзди та автобуси практично не роблять зупинок і вам з тваринами доведеться тривалий час їхати.

Чи дозволено перетинати кордон із тваринами?

З тваринами можна перетинати кордон, їхати поїздом та автобусом.З тваринами можна перетинати кордон, їхати поїздом та автобусом. Фото: corresponnt.afp.com/Louisa Gouliamaki

Польща, Угорщина, Румунія та Словаччина пропускають тварин без документів. Під час евакуації за кордон українцям радять дізнаватися заздалегідь про правила в'їзду в країну ЄС із твариною.

На словацькому кордоні власник тварини заповнює форму, що передається державній ветеринарній адміністрації. Вона буде передана на станцію, де тварину помістять на карантин; після карантину господар зможе забрати улюбленця.

Після в'їзду до Чехії тварин також буде поміщено на 10-денний карантин. Протягом 72 години ветеринари оглянуть тварину, щоб виключити сказ, і проведуть таку процедуру з 5-го по 10-й день карантину. Якщо симптомів немає, тварині зроблять щеплення та видадуть сертифікат.

У Німеччині організації Berliner Tiertafel та Humane Society International надають допомогу біженцям з України, які втекли зі своїми домашніми тваринами. Ви можете безкоштовно отримати корм та консультацію ветеринара.

В Україні запустили чат для підтримки власників тварин у Telegram. Там можна отримати онлайн-консультацію ветеринара, знайти відкриті зоомагазини, інформацію про переїзд, житло та притулок та запросити консультацію з будь-якого приводу.

Що робити, якщо ви знайшли тварину, яку залишили господарі:

Що робити, якщо ви знайшли тварину, яку залишили господарі?Що робити, якщо ви знайшли тварину, яку залишили господарі? Фото: corresponnt.afp.com/Louisa Gouliamaki
  • повідомте в поліцію та спробуйте зв'язатися з власниками квартири;
  • можете нагодувати тварину, вибивши дверне око і засипавши через трубку корм і воду;
  • зв'яжіться із зооволонтерами (натискайте тут чи тут ) або заберіть тварину собі (хоча б доти, доки не знайдете їй господарів чи перетримку).

Активісти Кінологічного союзу України започаткували проект "Допомога тваринам України". Волонтери передають гуманітарну допомогу в різні райони України, щоб урятувати тварин, яким загрожує голодна смерть. У проект можна звернутися за допомогою – скажімо, якщо ви знайшли тварину і турбуєтеся, що не зможете її прогодувати, або шукаєте для неї перетримку. Можна, навпаки, підтримати саму ініціативу: фінансово, кормом, транспортом або тимчасово прихистивши тварину.

Що робити, якщо ви не можете забрати тварину з собою:

Що робити, якщо ви не можете забрати тварину з собою.Що робити, якщо ви не можете забрати тварину з собою. Фото: vogue.uaФото: corresponnt.afp.com/Louisa Gouliamaki

Не варто залишати тварину вдома, особливо якщо ви живете у небезпечній зоні! Тварини теж бояться вибухів та самотності. Також не можна кидати їх на вулиці, адже для домашніх тварин життя на вулиці означає смерть. Але можна віддати тварину на перетримку друзям чи знайомим, кому довіряєте, волонтерам або у притулок для тварин чи на платну перетримку кінологу.

Як допомогти тварині, якщо ви залишаєтеся вдома:

  • сходіть у магазин чи зоомагазин, якщо там немає звичного корму, то беріть хоч якийсь інший.
  • собакам допустимо давати котячі консерви, якщо знайти собачі не виходить. Немає жодних – візьміть консерви для людей.
  • для кішок вологий раціон буде кращим за сухий.
  • собак можна годувати рисом, це з найменшою ймовірністю призведе до розладу травлення чи алергії. Котам краще давати трохи рідкої каші,
  • міняти раціон краще поступово. Але якщо немає вибору, пам'ятайте, що голод небезпечніший.
  • допустимо зменшити порцію на 20%, щоб розтягнути запаси.
  • носіть із собою в кишені кілька шматочків цукру.
  • запасіться водою.

У цій таблиці волонтери зібрали   зоомагазини, що працюють у різних областях України.

Плануючи прогулянки з твариною, не забувайте перевірити, коли у вашому місті починається і закінчується комендантська година.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах