У Запоріжжі 90% укриттів не пристосовані для людей з інвалідністю

У Запоріжжі 90% укриттів не пристосовані для людей з інвалідністю.

У Запоріжжі 90% укриттів не пристосовані для людей з інвалідністю. Фото: brovary-rada.gov.ua

Події
09 жовтня 12:38

У Запоріжжі 90% укриттів виявилися непристосованими для людей з інвалідністю, особливо для тих, хто пересувається на візках.

За словами заступника начальника Запорізької ОВА Євгена Мироненка, це тривожна статистика, адже більшість захисних споруд досі не забезпечують належних умов для безпечної евакуації людей з особливими потребами.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Мироненко наголосив, що доступність укриттів є важливим питанням, проте багато споруд не дозволяють додати необхідні пандуси чи інші пристосування через технічні обмеження. Він зауважив, що нові об'єкти, які зараз будуються або приводяться до ладу, будуть обладнані з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

Загалом в Запорізькій області нараховується 1403 захисні об'єкти, і це:

  • 353 захисні споруди цивільного захисту,
  • 258 сховищ,
  • 95 протирадіаційних укриттів,
  • 1050 найпростіших укриттів.

Щоквартально силами обласної адміністрації, ДСНС, Нацполіції та інших структур проводяться перевірки придатності цих укриттів. На сьогодні придатними визнано 1127 об’єктів, що становить 88% від загальної кількості. Непридатними виявилися 168 об’єктів, із них 49 є зачиненими.

У Запоріжжі ситуація ще гірша: з 1152 захисних об’єктів 161 визнаний технічно непридатним. Змушувати балансоутримувачів приводити укриття до ладу може лише прокуратура, і на сьогодні було відкрито десять нових об'єктів, які можуть розмістити 1350 осіб.

Під час брифінгу також зазначили, що в місті часто зустрічаються випадки, коли на будівлях є таблички з написом «укриття», але самого укриття на цій адресі вже не існує. Протягом наступних двох тижнів влада міста обіцяє вирішити цю проблему. У разі виявлення зачинених укриттів під час тривог, мешканців закликають повідомляти про це на гарячу лінію ОВА для подальшої перевірки.

Щодо відповідальності за закриті укриття, Мироненко навів приклад з Києва, коли сторож не відкрив укриття в поліклініці, що призвело до загибелі людей. Його засудили до 4 років ув'язнення, і це демонструє серйозність відповідальності за такі дії, особливо у воєнний час.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах