Скільки років Запоріжжю та коли відзначають день його заснування

День міста Запоріжжя: скільки років та коли заснували.

День міста Запоріжжя: скільки років та коли заснували. Фото: Victor Babenkо/shutterstock

Події
Сьогодні 12:02

Традиційно в першу суботу жовтня відзначається День міста Запоріжжя. Саме тому Запоріжжя сьогодні святкує своє 254-річчя.

Місто було засноване у 1770 році як Олександрівська фортеця для захисту південних кордонів від османських загроз. Протягом століть Запоріжжя розвивалося, перетворюючись на важливий промисловий і культурний центр України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Однією з ключових подій у розвитку міста стало будівництво Дніпровської гідроелектростанції (ДніпроГЕС) у 1930-х роках, що дало новий поштовх розвитку всієї інфраструктури та промисловості.

Острів Хортиця, розташований на Дніпрі, є історичною перлиною Запоріжжя, відомою як центр козацтва. Місто завжди грало важливу роль у формуванні української ідентичності, і сьогодні це не тільки промисловий центр, але й важлива частина культурної спадщини країни.

Попри відсутність урочистостей через повномасштабне вторгнення, запоріжці пам'ятають і шанують історію свого міста. Запоріжжя продовжує стояти на передовій захисту України, і його мешканці показують приклад стійкості й мужності в умовах війни. Місто, яке колись було центром козацтва, сьогодні грає ключову роль у забезпеченні обороноздатності країни. Місто продовжує розвиватися, незважаючи на виклики, зберігаючи свою унікальність і дух.

Зазначимо, що у 2014 році Запорізька міськрада офіційно вирішила вважати роком заснування Запоріжжя не 1770-й рік, як вважалось раніше, а 952-й. Цю пропозицію внесла робоча група, що тривалий час працювала над цим питанням. Однак ніхто з членів, так званої, робочої групи із датою уточнення заснування міста не вніс свою лепту в історіографію. Саме тому 1770 рік – це єдина дата заснування нашого міста, яка доведена істориками. 

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах