Експерт розказав, чи можна чимось збивати КАБи і як їм протидіяти

Експерт розказав, чи можна чимось збивати КАБи і як їм протидіяти.

Експерт розказав, чи можна чимось збивати КАБи і як їм протидіяти. коллаж: Vgorode

Події
Сьогодні 14:54

У головах запоріжців останні тижні одне питання: "Чому неможливо збити ці кляті КАБи?".  У цьому матеріалі розкажемо, чи можна якось захистити Запоріжжя від керованих авіабомб.

Авіаексперт з Державного музею авіації Валерій Романенко у розмові з BBC Україна сказав, що оптимальною протидією КАБам є знищення їхніх носіїв. І це реально, бо в лютому 2024 року росіяни за два тижні втратили одразу десять Су-34, які активно бомбили українські позиції на Донбасі і наближалися до фронту. Припускалося, що це вдалося завдяки використанню систем PATRIOT ближче до лінії зіткнення.

Але "засідки ППО" та "блукаючий PATRIOT" – це дуже ризиковано, бо кожна втрата комплексу болюча для України. За словами експерта, принаймні кілька пускових установок тоді ЗСУ так могли втратити.

Тобто Україні потрібно більше систем PATRIOT та ракет для них, щоб ловити і носіїв КАБів у прифронтових зонах.

Щодо F-16, на які так сподіваються запоріжці. Їх поки теж замало. 

- Має працювати мінімум пара F-16 – один буде намагатися збивати, а другий – прикривати його від ударів ворожими ракетами, системами ППО. А можливо потрібно буде діяти і четвіркою, - розповідає Валерій Романенко.

За його словами, такі операції потрібно дуже ретельно готувати.

- Потрібна величезна кількість розвідувальної інформації – про місцеперебування всіх типів ворожих комплексів ППО. Мова як про комплекси середньої дальності, так і про С400, у яких перевірена дальність дії до 200 кілометрів, - каже експерт.

До того, найкращі ракети, які може нести F-16, мають дальність 160 км - це AIM-120C-8 AMRAAM. А російські винищувачі мають на своєму озброєнні більш далекобійні ракети. Це автоматично ставить F-16 у ризиковане становище.

- Наприклад, Су-34 з КАБами можуть прикривати винищувачі Су-35 чи Міг-31 з ракетами Р-37М, що мають дальність польоту до 300 км. А корекцію пусків вони можуть координувати з літаками ДРЛВ А-50. Щоправда і Україна зможе в майбутньому використовувати отримані від Швеції літаки радіолокаційного огляду та управління ASC 890, які здатні координувати F-16, – цитує Валерія Романенко BBC.

Тож чи зможуть винищувачі F-16 збивати літаки з КАБами залежить від подальших постачань західних партнерів, так і від ретельного планування операцій українськими Повітряними силами та іншими підрозділами.

На що можна розраховувати зараз?  

Збивати можна не тільки літаки, які несуть КАБи, а й атакувати аеродроми носіїв.

- Вражати заводи, які випускають цей вид зброї. Вражати склади всіх рівнів, де вони зберігаються. Нищити транспорт, яким їх перевозять. Можна не знайти пряму протидію КАБам, але виснажити росіян нищенням складів та іншими ударами по логістиці й інфраструктурі, що впливатиме на інтенсивність застосування, – пояснює авіаексперт Романенко.

За його словами, потрібно діяти системно та проводити комбіновані операції. Наприклад, завдавати ударів бетонобійними боєприпасами по злітно-посадкових смугах аеродромів, що виводитиме їх з ладу на кілька тижнів. У цей час вдарити касетними ракетами ATACMS по складах цих же аеродромів.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах