За медпослуги без направлення лікаря доведеться платити: Кабмін ухвалив постанову

За медпослуги без направлення лікаря доведеться платити: Кабмін ухвалив постанову

За медпослуги без направлення лікаря доведеться платити: Кабмін ухвалив постанову фото: bazarmedia.info

Події
06 липня 12:22

Українці не зможуть отримати безкоштовне медобслуговування без направлення лікаря. 

Рішення ухвалили 5 липня на засіданні Кабінет Міністрів України та набуде чинності з 1 січня 2025 року, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У МОЗ пояснили, що таке рішення є найважливішим нововведенням у сфері медицини. Зокрема, сприятиме зменшенню корупції. Кожен пацієнт буде чітко знати, що покривається і що не покривається програмою медичних гарантій.

- "Вартість платних послуг буде сплачуватись на офіційний рахунок лікарні за чітко визначеним тарифом. Оплати за "КТ з контрастом", які нібито не покриваються державою, та інші способи шахрайського вимагання коштів з пацієнтів, мають лишитися у минулому. Медичні заклади мають достатньо часу, щоб сформувати переліки та належним чином проінформувати пацієнтів", - зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

Пацієнти або інші фізичні та юридичні особи повністю оплачуватимуть медичні послуги, якщо:

  • звернення пацієнта без направлення лікаря, крім випадків, коли направлення не вимагається відповідно до законодавства;
  • надання медпослуг закладами охорони здоров’я за договорами з юридичними особами;
  • надання медпослуг у закладах охорони здоровʼя сектору безпеки і оборони та Державного управління справами пацієнтам, які не належать до прикріпленого контингенту;
  • надання медпослуг, які не покриваються за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Також постанова визначає випадки, за яких пацієнти здійснюватимуть оплату лише за додаткові послуги, сама ж вартість медичної послуги покриватиметься коштом програми медичних гарантій. Йдеться про:

  • надання медпослуг за місцем проживання (вдома) чи перебування пацієнта за умови, якщо це є побажанням пацієнта, а не обумовлено його медичним станом;
  • можливість самостійно обрати лікуючого лікаря при отриманні спеціалізованої медичної допомоги в плановому порядку в стаціонарних умовах;
  • перебування в палаті із підвищеним рівнем комфорту та сервісу за запитом пацієнта.

Усі заклади охорони здоров’я державної та комунальної форми власності мають оприлюднити повну інформацію з переліком платних медичних послуг із зазначенням їх вартості. Кожен заклад самостійно вирішує вартість медпослуг.

Надані послуги вноситимуть до електронної системи охорони здоров’я із зазначенням джерела оплати, а розрахунок здійснюватиметься виключно в безготівковій формі.

Раніше, ми писали, що у МОЗ розвінчали міфи про першу допомогу.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах