Чи можна вважати Запоріжжя комфортним: рейтинг міст України

В яких містах України люди найбільше задоволені владою і життям: на якому місці Запоріжжя.

В яких містах України люди найбільше задоволені владою і життям: на якому місці Запоріжжя. Фото: sundries.ua

Події
13 червня 17:01

Мешканці Запоріжжя незадоволенні якістю життя, економічним становищем, корупцією та відсутністю довіри до місцевого самоврядування.

Міжнародний республіканський інститут (IRI) оприлюднив рейтинг великих українських міст за якістю життя. Його від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI) у квітні-травні провела Соціологічна група Рейтинг при підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Відповідне опитування проводилось у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше.

Фото: iri.org.uaФото: iri.org.ua

Майже в усіх графіках Запоріжжя пасе задніх. Так, лише 34%  від усіх опитаних запоріжців бачать майбутнє обнадійливим. Найгірший результат лише у Полтави, де 29% вірять в щасливе майбутнє і найвищий показник у Вінниці – 73%.

В рейтингу обласних центрів Запоріжжя ділить останнє місце з Миколаєвим. Людей просили надати оцінку якості послуг в 19 категоріях комунальної та гуманітарної сфери (дороги, сміття, сховище, школи, дитячі садочки, лікарні).

У Запоріжжі рекордно низький показник (14%) схвалення діяльності в.о міського голови. У порівнянні з минулим роком цей показник опустився з 17 до 14% відповідно. На момент початку проведення опитування в.о мера був ще екс-секретар ради Анатолій Куртєв, а у середині опитування його змінила на цій посаді Регіна Харченко. Загалом 56% опитаних заявили, про те, що вони бачать необхідність в проведені виборів міського голови та лише 20% погодилися з тим, що все має залишатися, як є до рішення центральної ради.

Фото: iri.org.uaФото: iri.org.ua

Щодо діяльності загалом міської ради, то тут ситуація, хоч не набагато, але краща – 26% опитаних громадян довіряють місцевим депутатам. Це друге місце з кінця після Полтави.

Фото: iri.org.uaФото: iri.org.ua

При цьому мешканці обласного центру досить лояльно ставляться до роботи Запорізької ОВА. Її схвалюють 38% населення і це 8 місце по Україні в загальному рейтингу. Для порівняння торік цей показник все ж був трохи вищий – 42%

Також мешканці Запоріжжя зазначили, про складнощі з відкриттям та введенням бізнесу в прифронтовому місті. Рівень адаптації економіки міста до умов війни досить низький.

Щодо оцінки корупції на місцевому рівні, то тут Запоріжжя знаходиться на 12 місці в рейтингу і мешканці зазначали, що майже ніколи з цим не стикалися.

Надзвичайно тривожний показник в рейтингу стосується емоційного сприйняття міст. Більшість опитаних зазначила, що відчувають своє місто, як занепадаюче, економічне відстале, екологічно забруднене, не доглянуте, депресивне та небезпечне.

Фото: iri.org.uaФото: iri.org.ua

Респондентами стали майже 17 тисяч українців, мешканці усіх обласних центрів країни крім тих, що перебувають у тимчасовій окупації, – оцінили свої міста за 19-ма параметрами, що стосуються якості обслуговування та послуг. Йшлось про збір сміття, медичні заклади, транспорт, дороги, вуличне освітлення, освіту, а також про роботу поліції, якість водо-, енерго- та газопостачання, опалення, а ще – про екологію, доступ для людей з інвалідністю, стан бомбосховищ, соціальний захист, роботу ЦНАПів.

Дослідження IRI проводиться щорічно з 2015-го, винятком став лише 2022-й — через початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Фото: iri.org.uaФото: iri.org.ua

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах