У Запоріжжі міська влада планує активніше розвивати використання української мови

У Запоріжжі міська влада планує активніше розвивати використання української мови.

У Запоріжжі міська влада планує активніше розвивати використання української мови. Фото: rbc.ua

Події
12 червня 17:18

В Запоріжжі на місцевому рівні почалась лагідна українізація. Державну мову також почали активно вивчати місцеві депутати від забороненої проросійської партії.

Виконуюча обов’язки міського голови Запоріжжя Регіна Харченко анонсувала низку перейменувань в місті, де досі є вулиці названі на честь росіян, про це вона розповіла в інтерв’ю "Телеграфу".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За її словами, зараз міська влада активно займається питаннями перейменування. Із 2022 року працює відповідна робоча група з топоніміки. Так, на минулій сесії було перейменовано понад 140 вулиць Запоріжжя.

Окрім цього міська влада планує активніше розвивати використання української мови в Запоріжжі, в якому досі переважає російська. Для цього затверджена Програма всебічного розвитку і функціонування української мови у місті.

- Наше місто - єдине в усій Україні, яке досі не мало такої програми. У нас її не було з 2020 року. Хоча мала б з'явитися. Ми запропонували долучитися до робочої групи мовному омбудсмену Тарасу Кременю. Ми прописали всі процеси, щоб створити, на наш погляд, лагідну українізацію, - заявила Харченко.

Але також вона розуміє, що враховуючи людський фактор і певний пострадянський менталітет, "ми не можемо в один день прокинутися і всіх зобов'язати говорити українською мовою".

За її словами, українську мову почали активно вивчати навіть депутати міськради, які були у складі забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя".

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах