Експерти МАГАТЕ знову почули вибухи неподалік тимчасово захопленої ЗАЕС

Експерти МАГАТЕ знову зафіксували на Запорізькій АЕС вибухи.

Експерти МАГАТЕ знову зафіксували на Запорізькій АЕС вибухи. Фото: radiosvoboda.org

Події
08 червня 14:01

Експерти МАГАТЕ, які знаходяться на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції, чули вибухи на деякій відстані від майданчика станції.

Експерти Міжнародного агенства з атомної енергетики (МАГАТЕ) також відзначили, що шість реакторів станції знаходяться в хорошому стані і отримують необхідну охолоджуючу воду з підземних свердловин, йдеться в пресрелізі МАГАТЕ.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Окрім того, команда міжнародної агенції провела черговий обхід території Запорізької АЕС, шість реакторів якої перебувають в стані "холодної зупинки" та зазначили, що станція отримує воду для охолодження, необхідну для реакторів - з 11 колодязів підземної води, які були побудовані для подачі води до спринклерних ставків.

Також команда МАГАТЕ продовжує уважно стежити за діяльністю персоналу технічного обслуговування на станції, зокрема експерти відвідали відкриту розподільчу станцію електроенергії 750 кВ і обговорили поточне технічне обслуговування релейного захисту трансформатора реакторної установки №2:

Експерти МАГАТЕ побачили, що деякі з пошкоджених у 2022 році елементів однієї з ліній 750 кВ були демонтовані. Однак наразі представники ЗАЕС не планують завершувати ремонт, оскільки лінія залишається недоступною через пошкодження, завдані раніше, далі від майданчика.

Зазначимо, що на Запорізькій АЕС до повномасштабного вторгення РФ було доступно чотири лінії 750 кВ, але залишилася лише одна

Команда агенції відвідала два сховища свіжого ядерного палива та будівлю турбіни 6 реактора станції, однак знову не отримала доступу до західної сторони будівлі.

Представники ЗАЕС поінформували експертів МАГАТЕ про стан станцій радіаційного моніторингу на території Запорізької АЕС та за її межами. Групі повідомили, що всі чотири станції радіаційного моніторингу на ЗАЕС працюють, але три станції, які знаходяться за межами майданчика залишаються пошкодженими внаслідок військових дій

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах