В Запоріжжі зафіксовано смерть від ботулізму: як вберегтися. Фото: impulsonegocios.com
За останній тиждень у Запоріжжі зафіксовано два випадки захворювання на ботулізм, одна людина померла.
Як повідомили в Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, у першому випадку людина захворіла ботулізмом після того, як поїла непатраного в’яленого ляща, придбаного в одній торгівельних мереж Запоріжжя. Епідеміологічне розслідування по смертельному випадку ще триває.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
В обласному ЦКПХ нанагдують, що ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Ботулізм – це гостре тяжке інфекційно-токсичне захворювання. Воно призводить до тяжких уражень нервової системи, змін у роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних та гладких м'язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок. Щоб його нейтралізувати, необхідно, щоб продукт пройшов повноцінну термічну обробку. Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він немає ні кольору, ні смаку, ні запаху.
Часта причина отруєння – це вживання в'яленої, солоної чи консервованої риби, м'яса та грибів.
При консервуванні в домашніх умовах ємності може потрапити бактерія Clostridium botulinum. Далі в герметичних умовах і за кімнатної температури бактерія виробляє токсин, який викликає ботулізм. Ботулотоксин – це один із найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мікрограм.
Лікування: госпіталізація хворого до стаціонару, введення протиботулінічної сироватки. Тому у разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно негайно звертатися за медичною допомогою.
Наявність токсину не можна розрізнити за смаком та запахом. У зв'язку з цим лікарі радять звертати увагу на зовнішній вигляд заготовок і насторожитися, якщо кришка консервів здулася, а при відкритті банки немає характерного клацання. На промислових виробництвах практично не трапляється подібна проблема: там усі консерви обробляють в автоклаві за температури 120 градусів. У домашніх умовах важко досягти такого.
В Асоціації рибалок України кажуть, що відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних практично неможливо. Отже, найкращий спосіб захистити своє здоров'я – утримуватись від їжі, про якість якої вам нічого невідомо.
У зоні ризику – копчена, в'ялена та солона риба, гриби домашнього консервування, а також домашня ковбаса, м'ясні та рибні консерви.
Захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає відчуття тривоги, а потім проявляються такі симптоми: двоїння предметів, ослаблення ясності зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки та язика хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У тяжких формах захворювання Головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, внаслідок чого настає смерть.
Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Instagram, Viber і Facebook. Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.