"У розшуку", "Уточнюється", "Знято": що означають статуси в картці військовозобов’язаного

"У розшуку", "Уточнюється", "Знято": що означають статуси в картці військовозобов’язаного -

"У розшуку", "Уточнюється", "Знято": що означають статуси в картці військовозобов’язаного - колаж: Vgorode

Події
24 травня 12:13

Після того, як за допомогою застосунку "Резерв+" українці заходять в Єдиний електронний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів "Оберіг", вони бачать різні статуси, серед яких "у розшуку", "уточнюється" та інші. Стало відомо, що вони означають.

Як "Громадському" розповів заступник очільника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва підполковник Павло Литвин, варіанти є такі:

 "Уточнюється" – інформація, яку людина внесла для оновлення своїх даних, ще опрацьовується фахівцями ТЦК. Для прикладу, якщо чоловік надав довідку про те, що є студентом, то цю інформацію перевіряють за реєстрами Міносвіти. Статус "уточнюється" – тимчасовий. 

"Підлягає призову" – означає, що людина може бути мобілізована. Тобто чоловік або чекає на бойову повістку, або може принести до ТЦК документи, які підтверджують неможливість його призову (бронювання, право на відстрочку через навчання, народження третьої дитини тощо).

"Тимчасово непридатний" – цей статус надає військово-лікарська комісія за станом здоров’я. Для прикладу, якщо на ВЛК з'ясувалося, що людина потребує операції, яка може покращити її фізичний стан, то на час лікування й реабілітації військовозобов’язаного визнають тимчасово непридатним до військової служби.

"У розшуку" – такий статус не означає кримінальний розшук. Йдеться про те, що ТЦК упродовж років не отримували ніякої інформації про людину. Наприклад, якщо людина після 25 (а раніше 27 років) так і не з'явилася в ТЦК, то він набуває цього статусу, адже після 25 років закінчується призовний вік і людина переходить в розряд військовозобов'язаних. Також це стосується тих, хто переїжджає до інших населених пунктів, не знявшись із військового обліку за попереднім місцем реєстрації – і теж на роки випадає із поля зору ТЦК. Позбавитися цього статусу можна прийшовши в ТЦК.

"Знято" – цей статус означає, що людину офіційно знято з військового обліку в цьому ТЦК у зв’язку зі зміною місця проживання або за станом здоров’я відповідно до висновків ВЛК.

"Виключено" – людину за віком або за станом здоров’я виключено з обліку як військовозобов’язаного. Також може йтися про громадянина, засудженого за тяжкі злочини. Цей статус мають і чинні військові. Адже коли людина йде на службу, вона перестає бути військовозобов’язаною, а стає військовослужбовцем. 

Зазначимо, що всі статуси змінні, ситуативні. Виключенням можуть бути хіба що люди, які досягли 60-ліття. Щоб уточнити чи оновити дані, треба звертатися в ТЦК.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах