Що робити, якщо представники ТЦК намагаються посадити в авто.
Як діяти, якщо представники ТЦК намагаються посадити в авто: покрокова інструкція
Події
18 травня 10:47
Що робити, якщо представники ТЦК намагаються посадити в авто. Ілюстративне фото: facebook.com/novinneodesa

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Міноборони повідомляє, що громадяни, які мають проблеми у взаємодії з представниками ТЦК та СП можуть звертатися:

  • за номерами 0 800 31 01 79, 0 800 500 442, 0 800 500 410, 044 454 44 99;
  • на електронну пошту [email protected];
  • на чат-бот в Telegram.

У випадку, якщо працівники ТЦК нехтують нормами чинного законодавства, намагаються кудись доправити військовозобов’язаного або посадити в авто проти волі, йому краще не починати бійку, оскільки в такій поведінці наявні ознаки низки протиправних дій, за які Кримінальним кодексом України встановлена відповідальність, розповів Юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор із Tactical combat casualty care Володимир Романчук "Дзеркалу тижня".

Чи можуть працівники військкоматів затримувати чоловіків через відмову від повістки:

Безпідставно захоплювати чоловіків не можуть не тільки представники територіальних центрів комплектування, а й будь-які представники органів влади, якщо це не затримання під час виявлення кримінального правопорушення. Навіть у випадку відмови від повістки працівники центрів комплектування не мають повноважень на затримання.

Якщо працівники ТЦК силоміць намагаються помістити особу у транспортний засіб, необхідно дотримуватися такого алгоритму.

  • Не підписуйте жодних протоколів, адже якщо під час конфлікту присутні або в ньому беруть участь офіцери поліції, їхні дії надалі можуть трактуватися як затримання для встановлення особи та/або з’ясування обставин якогось правопорушення.
  • Незалежно від присутності поліції, телефонуйте 102 й повідомляйте, що вас силоміць намагаються заштовхати в автомобіль, зазначивши фактичну адресу перебування та адресу, куди вас, імовірно, везуть. Не уточнюйте, що це працівники ТЦК, – тоді поліція прибуде з більшою ймовірністю.
  • Не сприяйте діям працівників ТЦК, не підписуйте документів, не їдьте на власному транспорті за ними.
  • В разі конфліктної ситуації, коли ваші права порушують, розпочніть відеознімання та звертайтеся до людей поруч на вулиці: друзів, знайомих, звичайних перехожих, закликаючи їх фільмувати правопорушення й викликати поліцію.
  • Якщо працівники ТЦК проти вашої волі все ж таки доправили вас транспортним засобом до ТЦК та СП, не підписуйте наданих вам документів, викликайте поліцію, зв’яжіться з адвокатом і продовжуйте відеозйомку. Перебуваючи в ТЦК, розмовляйте з працівниками ввічливо та спокійно, проте впевнено.

Що робити, якщо вас незаконно затримують:

  • Ситуацію варто знімати на телефон (краще, коли це зробить хтось поруч). Ви можете увімкнути диктофон, щоб не тримати смартфон на виду.
  • Затримувати без вимоги не мають права, просіть її пред’явлення. Якщо немає вимоги, зверніться до перехожих, повідомте про незаконне затримання.
  • Нагадайте про кримінальну відповідальність за перевищення службових повноважень (стаття 365 КК України).
  • Відмовляйтеся виконувати заздалегідь незаконне розпорядження, наприклад, пройти до автомобіля та проїхати у військкомат зі співробітниками ТЦК і СП.

Якщо вас усе ж таки затримали, обов'язково вимагайте складання протоколу затримання. Він знадобиться для оскарження.

За загальним правилом (стаття 263 КУпАП) адмінзатримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більше трьох годин. У виняткових випадках у зв'язку з особливою необхідністю законами передбачено інші терміни, проте не більше 72 годин. Надалі законність такого заходу має бути перевірена судом.

Якщо вас примусово "закрили" в ТЦК

Насамперед адвокати порадили не сперечатися і тим паче не битися з тими, хто тримає зброю в руках.

- Якщо ви залишитесь живими й неушкодженими, вас можуть притягти до кримінальної відповідальності за напад, перевищення меж самооборони, – уточнив адвокат Ростислав Кравець.

Військовозобов’язані, яких силою доставили до ТЦК, мають право:

  • дізнатись про підстави затримання та утримання в ТЦК (в письмовому вигляді),
  • звернутись до поліцейських (викликати поліцію) із вимогою захистити власні права та розібратись у ситуації,
  • вимагати надання безоплатного адвоката.

- Якщо особі було завдано тілесних ушкоджень, побоїв – варто звертатися до поліції за фактом вчинення кримінального правопорушення. Крім того, звернутися в суд можливо в подальшому, аби визнати дії працівників ТЦК незаконними та стягнути з держави моральну шкоду, – розповів керуючий партнер одного з адвокатських об’єднань Андрій Шабельніков.

Наголошують також, щоб за можливості зв’язатися з родичами, друзями, знайомими – зателефонувати й просити:

  • піти до суду того району, в якому розташований ТЦК (в будь-який день тижня),
  • подати заяву слідчому судді (щодо ситуації, яка склалась).

Чого робити не варто:

  • підписувати будь-які документи (без рекомендації адвоката),
  • проходити військово-лікарську комісію (до прояснення ситуації).

Відповідальність за незаконне затримання:

Юрист Дмитро Вінницький додає, якщо особу незаконно затримали, доставили та утримують на території військової частини, то "дії відповідальних осіб можна кваліфікувати за статтями 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) або 146-1 (насильницьке зникнення), яке характеризується як арешт, затримання, викрадення або позбавлення волі людини з подальшою відмовою визнати факт такого арешту, затримання, викрадення або позбавлення волі людини в будь-якій іншій формі або приховуванням даних про долю такої людини чи місце перебування". Відомо, що органи державної влади та місцевого самоврядування зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений чинним законодавством і Конституцією України.

За яких умов військовозобов'язаний може опинитися на лаві підсудних:

  • Військовозобов'язаний відмовляється від повістки.
  • Запрошуються свідки, фіксується акт відмови.
  • Якщо військовозобов'язаний не прибуває до центру комплектування, там визначають, чи вперше це. На чоловіка можуть скласти адміністративний протокол.
  • Якщо людина після попереджень і надалі ухиляється від постановки на облік, поліція відкриває кримінальне провадження та розслідує справу.
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах