Стало відомо, чи "розділять" повітряні тривоги в Запоріжжі та області

Стало відомо, чи "розділять" повітряні тривоги в Запоріжжі та області.

Стало відомо, чи "розділять" повітряні тривоги в Запоріжжі та області. Фото: pixabay.com

Події
03 лютого 12:08

В Запоріжжі опрацювали можливість "розділення" сигналу повітряної тривоги окремо для всієї області, району чи певної громади та після консультації з Генштабом, прийшли до висновку, що зробити це наразі неможливо.

Мешканці Запоріжжя, місцевий бізнес та окремі установи неодноразово зверталися до міської та обласної влади з проханням якось розмежувати сигнали повітряної тривоги, оскільки через шалену кількість тривог, значна кількість державних та приватних установ не може працювати та приймати відвідувачів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомив під час брифінгу виконуючий обов'язки директора департаменту цивільного захисту населення Запорізької ОВА Олексій Караулов, система оповіщення має декілька рівнів - загальнодержавна, територіальна, місцева і об'єктова.

Однак за словами Караулова, згідно чинного законодавства, відповідному керівнику, чи держави, чи території надається право оголошувати тривогу на підконтрольній території. Якщо взяти керівництво держави, то тривогу вони мають право оголошувати як по всій країні, так і окремо по кожній області, району або громаді.

- Якщо беремо обласну адміністрацію, то вона має право оголошувати тривогу на всій території області, окремо для кожного району, для кожної громади. Якщо ми отримуємо сигнал від керівництва держави з Києва про те, що в нас тривога, ми в ніякому разі не маємо права її розмежувати. Ми її повинні оголосити на всій території обліку, - зазначив Олексій Караулов.

Запорізька ОВА звернулась до Генштабу, щодо можливості прийняття певного рішення по розмежуванню тривог і отримала категоричну відмову.

- Безпекова ситуація, те, що ми знаходимося в 35 кілометрах від Василівки, звідки може прилетіти будь-якої миті, та ті технічні характеристики, які застосовують російські війська, з цим наперед нічого зробити не можна, - прокоментував Олексій Караулов.

Зазначається, що система влаштована так, що якщо на місцевому рівні не ввімкнуть тривогу зараз, то її протягом 5 хвилин увімкне Київ, бо так працює запобіжна система.

Посадовці також наголосили на тому, що найближчим часом будуть внесені зміни у мобільний застосунок "Повітряна тривога", де додається додаткове звукове сповіщення для інших видів загрози – артобстріли, вуличні бої, хімічна та радіаційна небезпека.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в InstagramViber і Facebook.  Також ви можете знайти попутників або водіїв в чаті "Запоріжжя, підвези" або просто поспілкуватися на будь-які теми в Viber–чаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах